"Probabil e doar vârful icebergului!". Gaură de 2.6 miliarde de euro, descoperită de Curtea de Conturi
alte articole
Prejudiciile din bani publici se ridică la colosala sumă de 12 miliarde de lei, 2.6 miliarde de euro, în ultimii 8 ani în România, a atras atenţia, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.
"A apărut Cartea Albă a Curţii de Conturi - un document de 688 de pagini care, pe lângă descrieri de sigle şi de nuanţe de culoare, conţine şi câteva informaţii interesante. La pagina 507 apare un grafic foarte interesant pe care îl vedeţi mai jos.
Acestea sunt prejudiciile constatate de Curtea de Conturi în ultimii 8 ani în România. Cifra este impresionantă şi probabil reprezintă doar vârful icebergului, deoarece aici sunt doar ce au reuşit să descopere inspectorii curţii după verificări.
Ca să ne dăm seama de amploarea acestei cifre, în fiecare lună prejudiciul a echivalat cu munca a 52.649 de salariaţi medii români (salariu mediu net este 2,380 lei în luna august 2017). În fiecare lună, statul şi-a bătut joc de muncă a 52.649 de români", a declarat Năsui.
Politicianul a explicat că trebuie să ne uităm mai atent şi la alţi indicatori despre acest prejudiciu, care este repartizat pe ultimii 8 ani, dar nu e împărţit egal - mai mult de jumătate din prejudicii sunt concentrate în ultimii 3 ani.
"De ce? Pentru că în aceşti ultimi 3 ani a revenit mai tare creşterea economică, ceea ce a dus la mai mulţi bani la stat. Deci cu cât statul român a primit mai mulţi bani, cu atât prejudiciul a fost mai mare. Şi mai este o informaţie în raport despre locul unde sunt concentrate aceste prejudicii.
38% din prejudicii au loc în bugetele locale, cele la care guvernarea PSD-ALDE a alocat anul acesta suma record de 30 de miliarde de lei prin faimosul program PNDL. 30% în instituţiile centrale (ministere şi agenţii) şi 20% în companiile de stat (regii autonome sau alte asemenea)", a precizat Năsui.
Potrivit deputatului, faptul că statul este cel mai prost administrator este deja bine cunoscut, dar amploarea acestei proaste administraţii atinge noi recorduri.
"În condiţiile astea să impui taxe şi impozite noi, ca să duci şi mai multe resurse din economie către stat, este cel puţin inconştient. Statul român are nevoie de o reformă din temelii, nu de mai mulţi bani", a subliniat Năsui.