Parcă respectând o tradiţie personală, Putin întârzie din nou la o întâlnire cu Papa Francisc

Papa Francisc schimbă cadouri cu liderul rus Vladimir Putin în Palatul Apostolic din Vatican, 10 iunie 2015.
Papa Francisc schimbă cadouri cu liderul rus Vladimir Putin în Palatul Apostolic din Vatican, 10 iunie 2015. (Captură Foto)

Papa Francisc a avut de aşteptat mai mult de o oră pentru a face apel la la preşedintele rus Vladimir Putin de a se implica în realizarea păcii şi dialogului din Ucraina, conform Bloomberg.

Preşedintele rus l-a pus pe liderul celor 1,2 miliarde de catolici să aştepte 70 de minute la întâlnirea stabilită, o situaţie rară la Vatican. În prima lor întâlnire din noiembrie 2013, Putin a întârziat 50 de minute, exact durata celei de-a doua lor întâlniri a acestora de miercuri.

Întâlnirea a demarat cu un început mai rece. Papa Francisc părea solemn în timp ce l-a întâmpinat pe Putin cu un simplu “Bine ai venit”, în limba germană, în biroul său din Palatul Apostolic, iar Putin, care a învăţat limba germană în calitate de agent KGB în fosta Germanie de Est, i-a mulţumit.

Cei doi lideri au stat faţă în faţă la biroul Papei, uitându-se unul la celălalt în linişte, aşteptând ca jurnaliştii şi fotografii să părăsească camera. După ce au rămas singuri, au trecut direct la discuţii.

În privinţa situaţiei din Ucraina, Papa “a evidenţiat necesitatea unui angajament pentru un efort sincer şi semnificativ în vederea realizării păcii, şi s-a căzut de acord că este important să se creeze un climat al dialogului şi toate părţile să se consacre implementării prevederilor acordului de la Minsk”, făcând referire la acordul de pace semnat în 12 februarie în capitala belarusă, a susţinut într-o declaraţie părintele Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Papei.

Papa Francisc a cerut să li se ofere acces lucrătorilor umanitari în zonele de conflict, pentru a putea fi redusă criza umanitară serioasă existentă în prezent în estul Ucrainei.

Cei doi lideri au discutat şi despre Orientul Mijlociu, în particular despre Siria şi Irak, şi au căzut de acord în ceea ce priveşte urgenţa încheierii păcii, suveranul Pontif făcând o referire specială la suferinţele minorităţilor creştine din regiunea dominată de musulmani.

Un dar cu semnificaţie

La finalul întâlnirii, suveranul Pontif a schiţat un zâmbet uşor şi i-a oferit lui Putin un medalion, cu o referire subtilă la conflictul din Ucraina şi din alte regiuni.

Conform lui Lombardi, Papa Francisc i-a declarat lui Putin că medalionul reprezintă “îngerul păcii care învinge în toate războaiele şi vorbeşte despre solidaritate în rândul oamenilor”.

Francisc a făcut în repetate rânduri apeluri pentru pace în Ucraina, fără a menţiona în mod direct Rusia. Înaintea întâlnirii cu Putin, ambasadorul american la Vatican, Ken Hackett, l-a îndemnat pe Papa Francisc să critice mai puternic implicarea Rusiei în conflictul ucrainean.

Întrebat de ce a întârziat Putin atât de mult, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că au avut loc dereglări în programul de la Milano, unde liderul rus a vizitat Târgul mondial Expo 2015 şi s-a întâlnit, totodată, cu premierul italian Matteo Renzi, adaugă Bloomberg.

Peskov a declarat că întâlnirea papală a fost “foarte prietenoasă” şi că Putin îl consideră pe Francisc o persoană “profundă”.

Totuşi, tonul declaraţiei Vaticanului după întâlnirea de miercuri a sugerat că Papa Francisc a fost direct cu Putin în timpul discuţiilor cu uşile închise. Cuvântul “cordial”, care este folosit în aproape fiecare declaraţie a Vaticanului despre discuţiile Papei cu un lider mondial, a lipsit de această dată.

Putin a părăsit Vaticanul într-o limuzină neagră Mercedes, în fruntea unei coloane formate din 13 vehicule, exact la timp pentru oa se înîntâlni la aeroport cu vechiul său prieten şi fostul premier italian Silvio Berlusconi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe