Marea Britanie ar putea amplasa rachete nucleare americane pe teritoriul său datorită tensiunilor cu Rusia

Marea Britanie ar putea găzdui din nou rachete nucleare americane pe teritoriul său în mijlocul tensiunilor intensificate cu Rusia, a indicat ministrul britanic de externe Philip Hammond, conform publicaţiei The Telegraph.
Phillip Hammond (Epoch Times România)
Andrei Popescu
09.06.2015

Marea Britanie ar putea găzdui din nou rachete nucleare americane pe teritoriul său în mijlocul tensiunilor intensificate cu Rusia, a indicat ministrul britanic de externe Philip Hammond, conform publicaţiei The Telegraph.

Comentariile sale ridică temeri în legătură cu relansarea unei curse de înarmare cu Rusia, de tipul celei din timpul Războiului Rece în legătură cu utilizarea de rachete nucleare.

Ministerul britanic de Externe a declarat că există “semne îngrijorătoare” cu privire la activitatea intensificată a forţelor ruse, adăugând că Marea Britanie va lua în considerare aspectele pro şi contra ale găzduirii armelor americane de rază medie.

Hammond a declarat, în cadrul unui interviu la BBC1, că “nu există niciun semn clar” cu privire la un atac iminent asupra Ucrainei, adăugând totuşi că liderul rus Vladimir Putin “îşi păstrează deschise opţiunile”, inclusiv cea militară.

În plus, Hammond a avertizat împotriva lansării unor “provocări inutile” împotriva Rusiei, care “se simte înconjurată şi sub atac”.

Făcând referire la Summitul G7 din acest weekend şi la întâlnirea Consiliului European din această lună cu privire la sancţiunile aplicate împotriva Rusiei, Hammond a declarat că “trebuie să trimitem semnale clare ruşilor că nu vom tolera nicio încălcare a obligaţiilor lor prevăzute de [acordul de pace semnat la] Minsk.”

Se crede că Marea Britanie deţine aproximativ 225 de focoase termonucleare, dintre care 160 sunt operaţionale. Totuşi, guvernul britanic a refuzat să declare mărimea exactă a arsenalului său nuclear.

Începând cu 1998, programul militar Trident, care este bazat pe utilizarea de submarine, a fost singurul sistem nuclear operaţional în serviciul britanic.

Dar, în condiţiile intensificării tensiunilor cu Rusia, aparent Pentagonul va lua în considerare suspendarea unui acord de pe vremea Războiului Rece precum şi desfăşurarea în Europa de rachete capabile să transporte foacoase nucleare, ca raspuns la încălcările legii internaţionale comise de Moscova.

Întrebat dacă va susţine planurile de reintroducere a rachetelor americane în Europa, Hammond a declarat că trebuie să vadă un caz detaliat, adăugând că pe moment nu a văzut unul.

Totuşi, ministrul britanic de Externe a susţinut că trebuie trimis un semal clar Rusiei că nu i se va permite să traverseze “liniile noastre roşii”, susţine The Telegraph.

În privinţa amplasării de rachete americane în Marea Britanie, Hammond a declarat că “trebuie analizat cazul. Lucrăm îndeaproape cu americanii. Va fi o decizie pe care o vom lua împreună, dacă acea propunere va fi pusă pe masa discuţiilor. Vom analiza aspectele pro şi contra şi vom ajunge la o concluzie.”

Rusia şi Occidentul se află într-o situaţie tensionată de când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, după ce s-a implicat în susţinerea rebelilor pro-ruşi care se luptă cu trupele guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei de peste an, şi după ce şi-a intensificat în ultimele luni prezenţa militară în spaţiul aerian şi maritim din zona Baltică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor