Putin vizitează Italia cu speranţa de a scăpa de sancţiunile UE
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin va căuta, în timpul vizitei sale de miercuri în Italia, semne de “dizidenţă” privind sancţiunile aplicate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, dar este foarte probabil să fie dezamăgit, conform publicaţiei Daily Mail.
Liderul rus se va întâlni cu premierul italian Matteo Renzi la târgul global Expo 2015 din Milano, cu două săptămâni înainte ca UE să decidă dacă va extinde sancţiunile sale economice aplicate asupra Moscovei – sancţiuni aplicate datorită anexării peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014 şi datorită implicării acesteia în conflictul separatist din estul Ucrainei în aprilie 2014, care s-a soldat până acum cu peste 6.400 de morţi.
Deşi poate că Putin se aşteaptă la o primire prietenoasă, este destul de improbabil ca Italia să aibă altă poziţie, în special după ce liderii G7 au avertizat la summitul de acum 2 zile, la care a participat şi Renzi, că ar putea aplica sancţiuni suplimentare dacă se vor amplifica violenţele din Ucraina.
Dar Rusia se bucură de relaţii mai bune cu Italia comparativ cu majoritatea partenerilor săi din UE. De fapt, Moscova priveşte Roma ca pe un susţinător ezitant al sancţiunilor şi ca un promovator important al dialogului cu Rusia.
Reacţionând la criticile aduse luni de G7 la adresa Rusiei, Kremlinul a declarat că există nuanţe de opinie în interiorul grupului de naţiuni industrializate, aceasta fiind o aparentă referire la Italia. În acest context, Moscova va încerca să exploateze diviziunile în privinţa sancţiunilor.
Din Milano, şeful statului rus se va deplasa la Roma, unde se va întâlni cu omologul său italian Sergio Mattarella, şi apoi la Vatican, unde va fi primit de papa Francisc, cu care va discuta situaţia din Ucraina şi din Orientul Mijlociu.
Putin se aşteaptă, de asemenea, la o primire călduroasă şi din partea suveranului Pontif, care a jucat un rol mai discret în discuţiile legate de înfiinţarea unui stat palestinian şi în privinţa îmbunătăţirii relaţiilor dintre SUA şi Cuba.
Într-un interviu separat cu ziarul italian Corriera della Sera, ministrul italian de Externe Paolo Gentiloni nu a semnalat nicio schimbare în poziţia Italiei în privinţa conflictului ucrainean.
Putin învinuieşte Occidentul şi Kievul pentru criza ucraineană, susţinând că acestea au organizat o lovitură de stat în estul Ucrainei. În plus, el neagă faptul că ţara sa susţine rebelii separatişti pro-ruşi atât cu arme cât şi cu soldaţi, adaugă Daily Mail.
În ciuda acestor negaţii, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk care au confirmat ulterior că activau în trupele ruseşti şi că se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean în momentul capturării lor.
Preşedintele american Barack Obama, a cărui ţară a aplicat de asemenea sancţiuni împotriva Rusiei, îl învinuieşte direct pe Putin pentru criza ucraineană. În plus, Obama l-a acuzat luni pe şeful de la Kremlin că distruge economia Rusiei printr-o tentativă de a recrea gloriosul imperiu sovietic.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.