Ursul de la Kremlin îndemnat de suveranul Pontif să contribuie la realizarea păcii în Ucraina
alte articole
În timpul unor discuţii la Vatican, Papa Francisc l-a îndemnat miercuri pe liderul rus Vladimir Putin să depună eforturi sincere şi semnificative pentru a se putea realiza pacea în Ucraina, conform Reuters.
Cei doi au discutat timp de aproximativ 50 de minute şi au căzut de acord asupra nevoii de a recrea un climat al dialogului în Ucraina şi de a implementa un acord de pace care să oprească luptele dintre forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti pro-ruşi, a declarat Vaticanul.
Întâlnirea celor doi a evidenţiat rolul tot mai important al suveranului Pontif în relaţiile diplomatice, în special după un acord pe care l-a intermediat în 2014 între Cuba şi SUA în vederea reluării relaţiilor diplomatice după o pauză de peste o jumătate de secol.
Putin, care a fost marginalizat de naţiunile G7 datorită anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014, a fost primit cu onoruri la Vatican.
Tonul declaraţiei Vaticanului după întâlnirea de miercuri a sugerat că Papa Francisc a fost direct cu Putin în timpul discuţiilor cu uşile închise. Cuvântul “cordial”, care este folosit în aproape fiecare declaraţie a Vaticanului despre discuţiile Papei cu un lider mondial, nu apare de această dată.
Înaintea întâlnirii cu Putin, ambasadorul american la Vatican, Ken Hackett, l-a îndemnat pe Papa Francisc să critice mai puternic implicarea Rusiei în conflictul ucrainean.
Moscova respinge acuzaţiile Occidentului conform cărora aceasta susţine separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei prin trimiterea de arme şi soldaţi. Cu toate acestea, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk care au confirmat ulterior că activau în trupele ruseşti şi că se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean în momentul capturării lor.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că remarcile lui Hackett reprezintă o încercare “inacceptabilă” de a influenţa suveranitatea altor ţări, adaugă Reuters.
Vaticanul a anunţat că Papa Francisc i-a declarat lui Putin că este esenţial să se rezolve “grava situaţie umanitară” din Ucraina, să se permită accesul ajutoarelor în zonele de conflict şi să se depună eforturi pentru “detensionarea progresivă a [situaţiei] regiunii”.
Putin s-a întâlnit cu Papa Francisc după discuţiile purtate în aceeaşi zi cu premierul italian Matteo Renzi în Milano, în cadrul cărora liderul italian a manifestant mici semne de “dizidenţă” în privinţa sancţiunilor UE impuse împotriva Rusiei ca răspuns la implicarea acesteia în conflictul ucrainean.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.