Paramilitarii ruşi atacă furios Debalţeve. Amnesty semnalează criză umanitară

Separatiştii sprijiniţi de Kremlin au început pe 3 februarie un asalt total asupra oraşului Debalţeve, iniţial controlat de armata ucraineană, în ciuda unui acord de încetare a focului acceptat anterior.
Civili evacuaţi de Armata Ucraineană din Debaltseve, regiunea Doneţk, 3 februarie 2015 (MANU BRABO/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
04.02.2015

Separatiştii sprijiniţi de Kremlin au început pe 3 februarie un asalt total asupra oraşului Debalţeve, iniţial controlat de armata ucraineană, în ciuda unui acord de încetare a focului acceptat anterior.

Trupele paramilitare ale Rusiei au atacat cu rachete centrul oraşului precum şi zone strategice, noduri de cale ferată şi drumuri.

Iniţial, armata de la Kiev obţinuse din partea paramilitarilor o promisiune de încetare a focului, pentru a permite civililor să iasă din oraş, prin zone controlate de militarii ucraineni.

Autorităţile de la Kiev acuză paramilitarii de bombardarea fără discriminare a şcolilor, magazinelor şi blocurilor de apartamente.

“Situaţia din Debalţeve este catastrofică” a declarat Joanne Mariner, consultant de criză al Amnesty Internaţional, citată de Kiev Post. “Am vorbit cu mai mulţi civili în vârstă care mi-au confirmat că s-au refugiat în subsoluri, în condiţii extrem de grele, supraaglomerate. Bombardamentele sunt constante”.

Un plan de evacuare al guvernului de la Kiev, sprijinit de voluntari a reuşit să evacueze peste 100 de civili din oraşul a cărui populaţie este estimată la 25 de mii de persoane.

Populaţia din Debalţeve trăieşte de mai multe săptămâni fără electricitate sau apă curentă, ca multe alte zone adiacente zonei de conflict. Alimentele sunt şi ele pe cale de dispariţie, iar organizaţiile de ajutorare nu pot asigura sprijinul din cauza bombardamentului.

Guvernul de la Kiev a trimis tancuri şi lansatoare de rachete Uragan, precum şi vehicule blindate pentru a susţine linia frontului. Însă întăririle nu au reuşit să facă faţă asaltului trupelor paramilitare ale Rusiei, sprijinite de artilerie grea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor