Putin cere Ucrainei să ramburseze un împrumut de 3 miliarde USD pentru a “revitaliza” economia rusă

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
04.02.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că Ucraina ar trebui să ramburseze un împrumut în valoare de 3 miliarde USD, deoarece Rusia are nevoie de acei bani pentru a lupta împotriva crizei economie care face ravagii în prezent în ţara sa, a raportat Bloomberg.

Săptămâna trecută, Rusia a lansat un program de stimulare economică în valoare de 34,7 miliarde USD, care se concentrează în principal pe salvarea băncilor şi marilor companii.

Acest pachet anti-criză urmăreşte să amortizeze loviturile date de actuala criză economică.

Iar acum Putin susţine că Fondul Wellbeing al Rusiei, care include datoria ce trebuie plătită de Ucraina în decembrie 2015, ar trebui folosit pentru “propriile noastre nevoi” deoarece sunt necesare resurse suplimentare pentru a implementa programul de stimulare economică, conform Bloomberg.

Dar acest lucru nu este atât de suprinzător. Cu doar câteva săptămâni în urmă, Rusia a ameninţat de câteva ori cu posibilitatea de a cere Ucrainei să ramburseze acel împrumut înainte de termenul limită.

La începutul lunii ianuarie, Ministerul rus al Finanţelor a anunţat că Ucraina a încălcat termenii acordului pentru acel împrumut, ceea ce va oferi Rusiei un oarecare avantaj în această dispută.

Dacă Rusia chiar abordează în mod serios problema rambursării împrumutului de către Ucraina, lucrurile s-ar putea înrăutăţi curând deoarece această situaţie ar împinge Kievul în situaţia de a fi incapabil să îşi plătească datoria.

Momentul rambursării acestui împrumut nu este cel mai potrivit pentru Ucraina, scrie Business Insider. “Ucraina este pregătită să plătească datorii în valoare 19 miliarde de dolari pe perioada următorilor trei ani (7,5 miliarde USD în 2015, 4,7 miliarde în 2016 şi 6,6 miliarde în 2017).”

Pentru moment s-ar părea că Ucraina este în siguranţă.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat reporterilor că afirmaţiile lui Putin “nu ar trebui văzute ca un ordin pentru o rambursare anticipată a euro-obligaţiunilor cumpărate de Rusia”, conform Bloomberg.

Totuşi, premierul rus Dmitri Medvedev susţine că în “curând” Moscova va lua totuşi o decizie în legătură cu solicitarea unei rambursări anticipate a împrumutului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor