Două bombardiere ruseşti “vizitează” Canalul Mânecii. Traficul aerian civil britanic afectat
focus
alte articole
Marea Britanie l-a convocat joi pe ambasadorul rus la Londra, cerându-i să explice de ce două bombardiere ruseşti de tip “Bear”, cu rază lungă, au zburat deasupra Canalului Mânecii cu o zi înainte, forţând autorităţile britanice să modifice rutele curselor aeriene civile.
O sursă a guvernului britanic a declarat că incidentul, care a forţat Marea Britanie să trimită avioane de luptă Typhoon pentru interceptare, a fost privit ca "o escaladare semnificativă" a tensiunilor dintre Rusia şi Occident.
În plus, incidentul marchează o schimbare în strategia Kremlinului din moment ce, până acum, avioanele de luptă ruseşti s-au limitat în mare parte la a zbura în apropierea Scoţiei, conform The Moscow Times.
“A fost foarte periculos. Zborurile civile către Marea Britanie au fost nevoite să îşi schimbe rutele”, a declarat sursa. “Ruşii zburau cu transmiţătoarele de poziţionare de la bord închise şi, prin urmare, puteau fi văzute doar pe radarul militar. Înainte, ei nu au zburat atât de departe spre sud”.
Ministerul britanic pentru Afaceri Externe a declarat că l-a convocat pe ambasadorul rus Alexander Iakovenko pentru a discuta despre incident.
“Avioanele ruseşti au afectat aviaţia civilă. Din acest motiv l-am convocat astăzi pe ambasadorul rus pentru a analiza incidentul”, conform declaraţiei ministerului.
Anul trecut, NATO a efectuat peste 100 de interceptări de avioane ruseşti, aproximativ de 3 ori mai multe decât în 2013, în contextul în care relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat extrem de mult datorită crizei din Ucraina.
Secretarul britanic de Externe Philip Hammond a declarat, în decembrie 2014, după o serie de interceptări lângă coasta Scoţiei, că este îngrijorat de testarea “extrem de agresivă” a spaţiului aerian britanic de către avioanele militare ruseşti.
Hammond, fost ministru al Apărării, declarase anterior că intensificarea acestei activităţi [din partea avioanelor de luptă ruseşti], în anii recenţi, se datorează unei revizii militare ruseşti pe care mulţi au omis-o.
Guvernul britanic este în general netulburat de astfel de zboruri, văzându-le ca spectacole simbolice de forţă, desfăşurate de o Rusie renăscută, care doreşte să amintească lumii că încă rămâne o putere mondială.
Dar apariţia bombardierelor ruseşti deasupra Canalului Mânecii, un coridor aglomerat pentru aviaţia civilă, a produs îngrijorare datorită riscului unei coliziuni.
În decembrie 2014, autorităţile suedeze au declarat că un avion militar rusesc aproape că a intrat în coliziune cu un avion de pasageri în spaţiul aerian internaţional, în sudul Suedei. Rusia a insistat că avionul său a menţinut o distanţă sigură.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.