Papahagi: După ploaia de "burse de merit", toate loazele aveau pretenţia la 9 şi 10

Profesorul universitar Adrian Papahagi, fost consilier la Ministerul Afacerilor Externe, a criticat dur, vineri, într-o postare pe Facebook, risipa exagerat de mare şi total ineficientă făcută de fosta ministră a Educaţiei în acordarea burselor de merit pentru elevi.
„În România sunt vreo 2,9 milioane de elevi. 1/3 din aceştia, deci aproape un milion de elevi primeau bursă de 'merit', 450 lei. În total, 450 milioane de lei/lună, vreo 5 miliarde/an, deci 1 miliard de euro pe an. Ce merit era ăla? Era mită electorală pentru părinţi, singurul lucru la care s-au priceput inepta de Deca şi sinistrul Iohannis”, a precizat Adrian Papahagi.
În opinia profesorului, „bursele de merit” au dus la falsificarea sistemului de notare şi au subminat ideea de merit, deci este foarte bine că s-a terminat cu „risipa asta oribilă”.
„În rest, 'România educată' e un fiasco mare cât gaura lăsată de regimul Iohannis în finanţele publice şi în democraţia din România. Ce rezultat a avut această ploaie de burse de 'merit'? A falsificat şi mai mult sistemul de notare. Toate loazele aveau pretenţia la 9 şi 10. În Franţa, elevii buni rar iau peste 16-18/20; 20/20 nu se întâlneşte. Majoritatea se bucură dacă obţin un 12-14/20. La noi, s-a ajuns la departajări groteşti între 9,87 şi 9,86. 5, 6, 7 aproape nu mai există. 8 e o insultă, pentru care bieţii profesori primesc reclamaţii de la mămicuţele atotştiutoare şi iute vărsătoare de sânge profesoral. Deci foarte bine că s-a terminat cu risipa asta oribilă, care în plus falsifica ideea de merit”, a afirmat Adrian Papahagi.