Papa Francisc intră în a opta zi de spitalizare. Vaticanul sugerează o posibilă demisie

Papa Francisc (Getty Images)
Redacţia
21.02.2025

Papa Francisc a petrecut deja mai mult de o săptămână în spitalul din Roma, luptându-se cu o pneumonie la ambii plămâni, iar în ultimele 24 de ore au existat rapoarte potrivit cărora starea sa este stabilă şi a înregistrat o uşoară îmbunătăţire.

Potrivit Zero Hedge, suveranul Pontif, în vârstă de 88 de ani, a fost internat vineri, 14 februarie, din cauza unei bronşite care se agrava, ceea ce i-a determinat pe medici să pună în cele din urmă diagnosticul de pneumonie, iar rapoartele din primele zile au fost sumbre.

Arhiepiscopul Giuseppe Satriano de Bari a făcut joi o actualizare a stării lui Francisc, spunând: „Este un luptător şi cred că va câştiga această bătălie”.

Satriano a declarat că Francisc este conştient, mănâncă şi lucrează de pe patul de spital şi că analizele de sânge arată uşoare îmbunătăţiri ale nivelului de inflamaţie. Evaluarea oficială a Vaticanului de joi seară este că starea lui Francisc este "în uşoară ameliorare" şi că nu are febră.

Cu toate acestea, gravitatea episodului a dus la speculaţii cu privire la o posibilă demisie.

În timp ce suveranul pontif intră vineri în a opta zi de spitalizare, suferind de pneumonie, fiind afectaţi ambii plămâni, observatorii Vaticanului se întreabă cât de serios crede Francisc, în vârstă de 88 de ani, că trebuie să fie acest impediment fizic.

Într-un interviu la radioul italian, cardinalul senior de la Vatican Gianfranco Ravasi a abordat subiectul aflat în mintea tuturor şi a susţinut: „Cred că ar putea [demisiona] pentru că este o persoană care, din acest punct de vedere, este destul de decisivă în alegerile sale”.

Aceasta este prima dată în pontificatul său când problema demisiei a fost ridicată de un cardinal de rang înalt. Totuşi, dacă va părăsi spitalul în curând, demisia este puţin probabilă deoarece, în mod tradiţional, papii rămân în funcţie până la moarte. Este extrem de rar ca un Papă să demisioneze, predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, fiind una dintre excepţiile de la regula istorică.

Potrivit Newsweek, posibilitatea demisiei a reapărut atunci când cardinalul Gianfranco Ravasi a remarcat că, în cazul în care capacitatea lui Francisc de a se angaja direct cu oamenii ar fi compromisă, ar putea lua în considerare demisia.

Romano-catolicii conservatori şi tradiţionali au criticat conducerea Papei Francisc, afirmând că el reprezintă o tendinţă de liberalizare a vieţii bisericeşti. Liberalii au avut tendinţa de a-l lăuda pentru deschiderea sa faţă de lume şi pentru faptul că este o voce „progresului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor