Care este cel mai rece moment al zilei? Dar cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată pe Pământ?

Oimiakon, un sat în Oymyakonsky Ulus din Republica Sakha, Rusia (Google.com)
Mioara Stoica
12.01.2016

La scurt timp după ivirea zorilor, acesta este momentul în care termometrele marchează temperaturi mai scăzute în majoritatea zilelor anului.

În mod paradoxal, cea mai scăzută temperatură din fiecare dată calendaristică nu are loc pe timp de noapte, atunci când principala sursă de căldură, Soarele, este absent. Momentul cel mai rece este, aproape întotdeauna, la o jumătate de oră după răsăritul soarelui - până la o oră iarna - din mai multe motive.

Noaptea, suprafaţa pământului radiază energie fără a primi nici una din afară să o înlocuiască, astfel încât, după amurg, temperatura scade. Apoi, în zori, primele raze sunt atât de slabe încât aproape toată energia este absorbită de atmosferă înainte să ajungă pe suprafaţa pământului. În timp ce soarele răsare şi se ridică uşor, uşor, pe cer, radiaţia care ajunge la sol creşte şi depăşeşte căldura emanată. Acesta este momentul în care temperatura este mai mică. Începând din acest moment, începe să crească treptat.

Cu toate acestea, acest proces poate varia în funcţie de regiunea planetei unde ne aflăm, de anotimp şi de climă. Fronturi reci, vânturi şi furtuni pot perturba modelul de ansamblu şi pot provoca o scădere a temperaturii în orice moment al zilei.

Care este cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată pe Pământ?

În cazul în care frigul din aceste zile vă deranjează, consolaţi-vă. Există locuri, chiar pe planeta noastră, unde este mult mai rău. Recent, National Snow Data Center american a confirmat valorile pentru cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată pe Pământ, -93.2°C: s-a întâmplat în Antarctica, la câţiva paşi de Podişul Antarcticii de Est, în august 2010, când la polul sud este mijlocul iernii.

Frig marţian

Frigul record a fost capturat de senzorii sateliţilor NASA, şi discutat pe larg în cadrul reuniunii anuale a American Geophisical Union. "Acestea sunt temperaturi care, în general, sunt observabile vara la polii lui Marte", a declarat Ted Scambos, cercetător în cadrul National Snow and Ice Data Center, şi coordonator al studiului, relatează Focus.it

Astfel de temperaturi scăzute fac imposibilă supravieţuirea, iar aerul este atât de rece încât nu poate fi inhalat, deoarece ar duce la îngheţarea aproape instantanee a traheei şi plămânilor.

Cea mai rece zonă locuită din lume

În clasamentul celor mai reci locuri, există, de asemenea, oraşe sau sate locuite (sau zone locuite pe tot parcursul anului), în care sunt înregistrate cele mai reci temperaturi. În acest caz, localităţile Verhoiansk şi Oimiakon, din Siberia, au înregistrat temperaturi de -67, 8°C, respectiv în anul 1892 şi în anul 1933.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor