Omagiu interstelar lui David Bowie, poetul spaţiului (video)


David Bowie
David Bowie (La Gran Epoca)

De la ''Space Oddity'' la ''Starman'' şi ''Life on Mars'', versurile lui David Bowie au răsunat până în spaţiu, fascinând astronauţii, care i-au oferit un omagiu interstelar "tovarăşului de drum".

"Şi stelele se văd foarte diferit astăzi", scrie Agenţia spaţială americană (NASA) pe Twitter, reamintind versurile celebrului cântec "Space Oddity", primul succes al cântăreţului britanic, lansat în 1969, anul primilor paşi ai omului pe Lună.

"Odihneşte-te în pace David Bowie", adaugă NASA într-un "omagiu" adus artistului mort de cancer, duminică, la vârsta de 69 de ani, o aluzie la una dintre versiunile cele mai simbolice ale acestui subiect, interpretat în 2013 de către astronautul canadian Chris Hadfield în imponderabilitatea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează AFP.

Primul videoclip înregistrat în spaţiu, în versiunea de astronaut, cântând în faţa ferestrelor Staţiei Spaţiale de unde se observă Pământul, a ajuns la peste 27 de milioane de vizualizări pe youtube. "Este cu siguranţă cea mai înduioşătoare versiune a piesei muzicale", a declarat David Bowie pe Facebook.

Inspirat de filmul lui Stanley Kubrick "2001 Space Odyssey", piesa "Space Oddity" a fost compusă chiar înainte ca omul să facă primii paşi pe Lună, cu o predicţie care l-a impresionat pe astronautul Hadfield.

"În timp ce o cântam şi mă auzeam am fost surprins", a declarat Hadfield la BBC, luni, 11 ianuarie. "Am continuat să cânt, deoarece aproape am simţit ceea ce el a gândit (...). E ca şi cum, într-un fel, ştia cum sunt călătoriile în spaţiu".

Într-un mesaj plin de referinţe la celebra melodie a britanicului, Hadfield a deplâns moartea cântăreţului pe Twitter: "Cenuşă în cenuşă, praf în praf de stele. Strălucirea ta ne inspiră. Adio Starman" (omul stea).

Alte omagii au venit din cosmos

"Este trist că David Bowie a pierdut lupta împotriva cancerului. Muzica lui a fost o sursă de inspiraţie pentru mulţi", a scris pe Twitter astronautul britanic Tim Peake, aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (International Space Station/ISS) care orbitează Pământul.

Amintind, de asemenea, versurile melodiei "Space Oddity", un alt membru al echipajului de pe Staţia Spaţială, americanul Scott Kelly, s-a declarat "trist de ştirea morţii muzicianului David Bowie, a cărui inspiraţie supravieţuieşte peste tot în lume".

Chiar şi de pe sonda spaţială europeană Rosetta au ajuns salutări în memoria "unui tovarăş de drum în spaţiu".

"Odihneşte-te în pace", a scris echipajul pe contul său Twitter, alături de un desen al unei sonde umanizată cu o faţă tristă, cu celebrul fulger roşu şi albastru, pe care David Bowie îl avea pictat pe faţă, pe coperta albumului său "Aladdin Sane".

David Bowie a revenit recent în lumea ciudatului umanoid din "Omul care a venit din stele", atunci când a compus muzica pentru "Lazăr". Această lucrare, inspirată de aceeaşi poveste science fiction din film, este prezentată cu mare succes pe Broadway, New York.

Spaţiul a fost prezent, încă o dată, în cel mai recent album "Blackstar", lansat vineri, ziua în care David Bowie împlinea 69 de ani, unde pe coperta albumului este prezentată o stea neagră pe un fundal alb.

Cu toate acestea, artistul nu a visat să exploreze cosmosul

Întrebat în anul 2002 cu privire la abundenţa de nave spaţiale în lucrările sale, David Bowie a declarat pentru BBC: "Există un dialog interior exprimat fizic. Este micul meu spaţiu interior extins".

"Nu mă pot imagina îmbarcat pe o navă spaţială, aş fi îngrozit", a declarat "omul stea", încheind surâzând: "Nu am nicio dorinţă sau ambiţie de a merge în spaţiu, mă sperie doar dacă ajung până în fundul grădinii".