Palestinienii depun un proiect de rezoluţie la ONU privind retragerea israeliană
alte articole
Conducerea palestiniană a depus miercuri la ONU un proiect de rezoluţie privind stabilirea unui termen limită pentru retragerea Israelului din teritoriile ocupate.
Totuşi, reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat miercuri seară că nu va face presiuni pentru un vot urgent asupra rezoluţiei, pentru a permite desfăşurarea mai multor discuţii în cadrul consiliului format din 15 membri.
“Faptul că vom depune acest proiect de text în albastru (adică pregătit pentru vot) nu închide uşa continuării negocierilor cu toţi partenerii noştri”, inclusiv cu cei europeni şi Statele Unite, a subliniat Mansour.
Mansour a explicat că o rezoluţie ar trebui să definească parametri şi principii pentru încheierea unui acord final cu Israelul. În plus, rezoluţia ar trebui să prevadă adoptarea unui calendar pentru a pune capăt ocupaţiei israeliene şi de a pune în practică un mecanism pentru o conferinţă internaţională cu participarea unor ţări arabe.
Deşi în lunile recente mai multe state europene au adoptat o poziţie favorabilă pentru recunoaşterea statalităţii palestiniene, unii lideri europeni, cu Franţa în frunte, lucrează de mai multe săptămâni la un text de compromis care să poată fi acceptat de Statele Unite.
De asemenea, Iordania exercită presiuni asupra palestinienilor pentru a accepta negocierea unui text consensual cu scopul de a reduce riscul unui veto american.
Palestinienii ar avea nevoie de aprobarea a 9 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, dar oricare dintre cei 5 membri permanenţi cu drept de veto – Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Statele Unite – se pot opun în orice moment acestei rezoluţii.
Statele Unite şi-au folosit în trecut dreptul de veto pentru a împiedica Consiliul să ia anumite măsuri cu privire la Israel.
Totuşi, secretarul de stat american John Kerry, aflat marţi în Londra, a declarat că SUA nu au luat nicio hotărâre cu privire la orice posibilă rezoluţie ONU legată de statalitatea palestiniană.
Marţi, după ce a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Kerry a declarat că este important să se evite orice situaţie care ar putea fi percepută ca o interferenţă în alegerile israeliene din martie 2015.