Paleologu: Georgescu e un infractor. E e o minciună atât de prostească, încât, practic, el a semnalizat, "Hei, tot ce fac eu e ilegal"

Theodor Paleologu (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
09.12.2024

Fostul ministru Theodor Paleologu a declarat, în platoul Euronews, că pro-rusul Călin Georgescu este un “infractor” şi că “abia” aşteaptă ca acesta să îl dea în judecată pentru această afirmaţie.

Întrebat dacă România mai este în continuare o democraţie funcţională, deşi, potrivit rapoartelor oficiale, a fost atacată de un stat străin prin metode informatice, Paleologu a afirmat că Rusia “a moştenit cel mai formidabil aparat de propagandă, dezinformare, spionaj şi influenţă”.

“Uniunea Sovietică a început să construiască acest imens aparat încă din 1918 până în 1991. Este cel mai amplu, cel mai mare aparat de propagandă şi dezinformare. Acest imens aparat al Uniunii Sovietice nu s-a evaporat în 1991”, a continuat el.

De asemenea, fostul ministru a afirmat că ceea ce s-a întâmplat în legătură cu influenţarea din afara a alegerilor prezidenţiale este “un eşec al societăţii româneşti în ansamblu ei”.

“Şi nu mă refer doar la instituţii. Mă refer şi pe plan individual, influenceri care s-au lăsat cumpăraţi, oameni care au vrut să-şi manifeste furia legitimă. Dar dacă eşti furios, dacă ceva nu-ţi convine în casă, nu te apuci să dai foc la casă, mai ales când mai e cineva înăuntru”, a adăugat Paleologu.

În continuare, redăm o parte din dialogul dintre jurnalista de la Euronews şi Paleologu:

Jurnalistă: Probleme de securitate naţională. Domnule Paleologu, să facem aşa o cronologie. În 24 noiembrie am avut primul tur al prezidenţialelor. Din 25, noi, jurnaliştii, am trimis la Cotroceni o solicitare de informaţii: a avut preşedintele Klaus Iohannis ceva informări cu privire la eventuale ingerinţe în procesul nostru electoral? Răspunsul de la Cotroceni: nu avem astfel de informaţii. Asta se întâmpla în 25. În 26, preşedintele convoacă CSAT în 28. În 28, a avut loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Am primit apoi un comunicat din care nu am înţeles mai nimic. Am înţeles cu toţii că e rău. Am subliniat acolo Rusia şi ingerinţe, actori statali, non-statali iar Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, condus de preşedintele Iohannis, mai transmitea că toate celelalte instituţii, fără să nominalizeze neapărat, au fost informate pentru a face fiecare treaba pe care o are. Apoi, mai trec câteva zile şi cine cere, doamnelor şi domnilor, să aflăm şi noi ce s-a discutat de fapt în CSAT? ONG-urile. L-aţi auzit pe preşedinte: un grup de ONG-uri mi-a cerut să desecretizez. Abia apoi a desecretizat. Asta se întâmpla pe 4 decembrie. Dar între timp, pe 2 decembrie, Curtea, după ce a dispus renumărarea voturilor, a hotărât până la urmă să valideze.

Deci, la două zile distanţă vine desecretizarea şi la alte două zile distanţă, iată, CCR decide să anuleze aceste alegeri pe baza informaţiilor obţinute prin documentele desecretizate. Iar cei care au cerut Curţii Constituţionale să analizeze varianta anulării alegerilor nu sunt politicieni, deşi ei ar fi putut, cei doi candidaţi conform legii ar fi putut să sesizeze Curtea Constituţională în această etapă, ci cine... Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi SNSPA-ul. N-au putut cei de la Curte să le înregistreze ca sesizări cerinţele de anulare, tehnic, pentru că se depăşise termenul, trei zile de la data alegerilor, ci ca simple petiţii. Şi uite aşa, datorită acestor petiţii, am ajuns noi să aflăm că se anulează alegerile. Găsim vreo hibă, vreo lipsă de logică în toată această cronologie?

Theodor Paleologu: E foarte bine că aţi reamintit această cronologie. E esenţial să vedem care este succesiunea evenimentelor. Eu ţin minte că am văzut un interviu cu Călin Georgescu, înainte de primul tur, în care spunea că are cheltuieli de campanie zero. Ţin minte cât de şocat am fost, deoarece e o minciună gogonată. Eu ştiu ce înseamnă o campanie electorală. Am candidat o dată complet independent, în 2016, la Parlament. Am avut cheltuieli mici, dar tot a costat câteva mii de euro să candidez, să adun semnături, toate lucrurile astea. Este o minciună atât de prostească, încât, practic, el a semnalizat: “Hei, tot ce fac eu este ilegal”. E evident că finanţarea ilegală s-a produs. În mod evident, Călin Georgescu este un infractor.

Jurnalistă: Să avem mare grijă, domnule Paleologu...

Theodor Paleologu: Am grijă şi abia aştept să mă dea în judecată, pentru că este evident că o campanie...

Jurnalistă: Este evident că suspiciune există.

Theodor Paleologu: Haideţi să spunem că e o suspiciune foarte serioasă, că e vorba de o infracţiune gravă.

Al doilea punct, care tot aşa este o suspiciune foarte serioasă, este că e vorba de trădare de ţară. Deci avem două suspiciuni deosebit de grave în ceea ce îl priveşte pe Călin Georgescu.

Acum, sigur că cronologia pe care aţi prezentat-o arată disfuncţionalităţile instituţiilor statului. E evident lucrul ăsta. Şi SRI, şi Curtea Constituţională, şi preşedintele, şi CSAT-ul. Nu e o cronologie care să scoată în evidenţă eficienţa.

E bine că spune preşedintele că suntem cu toate astea un stat solid, sigur, pro-european. Foarte important că faci aceste afirmaţii. Şi instituţiile or fi greşit, or fi comis erori, dar astea sunt, ele ne apără în acest moment şi e bine să le încurajăm. Le-am criticat destul. Va trebui să reluăm aceste critici şi, mai cu seamă, să ne punem întrebarea cum de-a fost posibil aşa ceva şi cum putem fi mai vigilenţi în viitor.

Jurnalistă: Spuneaţi că este bine că a ieşit preşedintele să spună de mai multe ori, pentru fiecare dintre partenerii noştri NATO, UE, să spună: suntem o ţară stabilă, democratică. Acum v-aş întreba, în acelaşi timp, în urmă cu puţin timp, preşedintele care conduce CSAT-ul a decis desecretizarea unor documente din care vedem că suntem supuşi unui atac. Deci, suntem o ţară atacată de o forţă străină prin metode informatice, dar suntem în continuare o democraţie stabilă?

Theodor Paleologu: Rusia a moştenit cel mai formidabil aparat de propagandă, dezinformare, spionaj şi influenţă, pentru că Uniunea Sovietică a început să construiască acest imens aparat încă din 1918 până în 1991. Este cel mai amplu, cel mai mare aparat de propagandă şi dezinformare. Acest imens aparat al Uniunii Sovietice nu s-a evaporat în 1991.

Deci, e limpede că au rămas peste tot. Şi strategia Uniunii Sovietice era o strategie globală de răspândire a comunismului şi de subversiune. Deci, peste tot în lume, Rusia îşi are oamenii săi: în Africa, în Asia, în America Latină, în Statele Unite, şi evident şi în România, pentru că România a făcut parte din pactul de la Varşovia, în România trebuie să colcăie cu foşti agenţi sovietici şi actuali agenţi ruşi. Deci, nu e nimic extraordinar.

Rusia dispune de un imens aparat de propagandă şi dezinformare şi a încercat, încearcă şi va încerca să influenţeze politica din alte state - Franţa, Germania, Italia, peste tot se vede lucrul ăsta. Şi modul de operare este următorul: ei nu creează problemele, ei doar le amplifică. Profită de problemele din societatea respectivă. Or, este limpede că societatea românească este divizată. Clasa politică este total discreditată. Educaţia a dat chix. Biserica a dat chix.

Ce s-a întâmplat acum este un eşec al societăţii româneşti în ansamblu ei. Şi nu mă refer doar la instituţii. Mă refer şi la pe plan individual, influenceri care s-au lăsat cumpăraţi, oameni care au vrut să-şi manifeste furia legitimă. Dar dacă eşti furios, dacă ceva nu-ţi convine în casă, nu te apuci să dai foc la casă, mai ales când mai e cineva înăuntru.

Asta aş scoate în evidenţă şi trebuie să nu bagatelizăm importanţa Rusiei. Rusia dispune în continuare de un aparat enorm de propagandă şi dezinformare în întreaga lume. Iar România e o ţară importantă din perspectiva Rusiei, pentru că suntem foarte aproape de Ucraina. Ei au încercat să influenţeze alegerile din Republica Moldova, au cumpărat cel puţin 200 de mii de voturi în Republica Moldova. Iar în 2025 vor avea lor alegerile parlamentare în Republica Moldova şi din nou vor încerca să influenţeze votul.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor