Pakistanul suspendă cooperarea militară şi de informaţii cu SUA. China intră în peisaj

Ministrul pakistanez al apărării, Khurram Dastgir Khan. (Getty Images)
Andrei Popescu
11.01.2018

După ce la începutul săptămânii trecute, preşedintele american Donald Trump a acuzat pe Twitter că Pakistanul oferă un paradis sigur teroriştilor şi că nu a dat Statelor Unite “nimic altceva decât minciuni şi înşelătorii”, cuplat cu suspendarea ajutoarelor financiare americane, ministrul pakistanez al Apărării, Khurram Dastgir Khan, a declarat, în timpul unui discurs susţinut marţi la Institutul de Studii Strategice din Islamabad, că a fost suspendată cooperarea militară şi de informaţii cu Washingtonul.

Khan, care a luat cuvântul la un seminar intitulat “Configuraţii ale Mediului Securităţii din Pakistan”, a precizat că SUA se confruntă acum o înfrângere în Afganistan după un război de 16 ani, în ciuda faptului că a cheltuit miliarde de dolari. Pe fondul unei înfrângeri iminente, a adăugat Khan, SUA foloseşte Pakistanul ca “ţap ispăşitor”, în loc să apere şi securizeze graniţa afgano-pakistaneză.

“Pakistanul nu doreşte să pună preţ pe sacrificiile sale, dar doreşte să fie recunoscute”, a menţionat Khan, adăugând că ţara sa nu va permite ca războiul afgan să fie purtat pe teritoriu pakistanez.

Relaţiile militare dintre Pakistan şi SUA datează din 1947. Centrul de Excelenţă Afganistan-Pakistan este o divizie a Comandamentului Central al armatei americane (USCENTCOM) iar operaţiunile militare uneori s-au concentrat în comun pe Afganistan şi Pakistan. Este bine cunoscut faptul că bazele de drone ale CIA şi centrul pentru operaţiuni şi logistică al armatei americane pentru Afganistan sunt localizate pe teritoriul Pakistanului.

Khan a subliniat că a fost suspendată o gamă extinsă a cooperării în domeniul informaţiilor şi apărării, adăugând că liniile de aprovizionare pentru soldaţii NATO din Afganistan vor rămâne deschise. Nu au fost menţionate detalii despre soarta bazelor de drone ale CIA care operează în Pakistan.

Oficialul a mai afirmat: “Vedeţi că structurile pe care le-am oferit (americanilor) sunt încă în operare. Nu le-am suspendat. Dar există, de asemenea, un câmp extins de cooperare în domeniul informaţiilor şi apărării pe care l-am suspendat”.

În mod ironic, în timpul discursului, Khan a criticat SUA pentru că a făcut prea puţin pentru a apăra graniţa cu Afganistanul. Porţiunea comună de graniţă se întinde pe o lungime de aproximativ 2.500 de km, şi militanţii profită deseori de breşele în securitatea acesteia.

“Este convenabil să învinuieşti Pakistanul pentru terorismul transfrontalier, în timp ce SUA nu a ajutat la apărarea graniţei”, a mai susţinut Khan.

Dar, indiferent dacă rapoartele sunt sau nu adevărate, ceea ce devine tot mai clar este faptul că Pakistanul va căuta să coopereze cu China pe plan economic şi militar şi nu se va mai bizui pe Washington.

“Istoria relaţiilor Pakistanului cu China şi Statele Unite arată de asemenea că politica Pakistanului nu răspunde la aroganţă, ci la loialitate, şi la a fi tratată cu demnitate”, a susţinut Madiha Afzal de la Institutul Brookings, potrivit CNBC.

Mai mult, potrivit publicaţiei Times of Islamabad, miniştrii apărării din Iran şi Pakistan au discutat despre rolul Washingtonului în regiune şi au indicat o strategie tot mai solidă de cooperare în domeniul apărării între Teheran şi Islamabad. Chiar înainte ca Trump să decidă să încerce unilateral să izoleze cele două ţări, relaţia acestora deja devenea tot mai amplă şi poate, conform unor analişti, acesta ar fi motivul real pentru care administraţia SUA a luat în vizor ambele ţări.

Spre nemulţumirea Washingtonului, acesta este doar începutul sfârşitului rolului Americii ca superputere globală necontestată. Publicaţia Asia Times a raportat că Iran, China şi Pakistan sunt pregătite să lanseze un “nex trilateral” care va susţine dezvoltarea economică pentru aproximativ 3 miliarde de oameni. Cel mai mare obstacol în implementarea unui astfel de nex economic viabil va fi de fapt India, o putere economică în creştere, şi nu SUA, care pare să nu fie capabilă să facă prea multe în afară de a tachina, ameninţa şi hărţui lista tot mai mare de state sfidătoare.

Fără ezitare, Turcia, o altă ţară care forjează legături mai puternice cu Rusia, China şi Iran, a venit în ajutorul Iranului şi Pakistanului. Turcia este un aliat NATO.

“Nu putem accepta faptul că anumite ţări – în principal SUA, Israel – interferează în problemele interne ale Iranului şi Pakistanului”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan reporterilor înaintea unei vizite în Franţa.

În plus, Turcia şi Iranul au sprijinit Qatarul în 2017, complicând şi mai mult restructurarea alianţelor tradiţionale conduse de Washington.

În acest stadiu, atât Turcia, cât şi Iranul ar putea ajunge să se alăture unei alianţe militare conduse de China şi Rusia, care este cunoscută sub numele de blocul Shanghai. În plus, Iranul a început recent să îşi întărească legăturile militare cu statul comunist chinez. Ţinând cont de faptul că Beijingul are interese militare şi economice care merită să fie protejate în Pakistan, această Alianţă Estică îşi răspândeşte tentaculele tot mai mult pe zi ce trece – o situaţie în defavoarea Washingtonului.

Nu este de mirare că Uniunea Europeană practic îşi construieşte propria armată, ţinând cont de faptul că numărul ţărilor care consideră că se pot baza acum pe SUA devine tot mai mic pe zi ce trece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor