China îl sfidează pe Trump: Pakistanul face “mari eforturi şi sacrificii” împotriva terorismului

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

China a luat apărarea aliatului său Pakistanul, apărând presupusele “mari eforturi şi sacrificii” pentru combaterea terorismului, după ce preşedintele american Donald Trump a declarat recent că naţiunea majoritar musulmană continuă să adăpostească jihadişti.

“Pakistanul a făcut mari eforturi şi sacrificii pentru combaterea terorismului şi a contribuit permanent la cauza contraterorismului internaţional şi comunitatea internaţională ar trebui să recunoască pe deplin acest lucru”, a declarat Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, în timpul unei conferinţe de presă susţinute marţi.

“China şi Pakistanul au menţinut un parteneriat de cooperare strategică. China este pregătită să extindă cooperarea cu Pakistanul în diferite domenii pentru a aduce beneficii mai mari celor două popoare”, a adăugat el.

Pakistanul a decis să îşi reconsidere relaţia cu SUA şi “să adopte o poziţie dură” după comentariile făcute de Trump, potrivit ziarului Express Tribune, care a notat că Islamabadul refuză “să facă mai mult” pentru combaterea terorismului în regiune.

Comentariile Chinei şi Pakistanului sunt un răspuns la criticile repetate adresate de preşedintele Trump Islamabadului pentru că aparent ar refuza să înfrunte jihadiştii care ucid şi mutilează soldaţi americani şi soldaţi aliaţi în Afganistan.

Publicaţia Tribune a declarat că Islambadul va “accelera procesul de implementare a strategiei sale pentru dezvoltarea relaţiilor diplomatice, comerciale şi de altă natură cu China, Rusia şi alte ţări”.

Conform Pentagonului, în regiunea Afganistan-Pakistan se află “cea mai mare concentraţie de grupuri teroriste din lume”, inclusiv talibani, Al-Qaeda, aliatul lor Reţeaua Haqqani şi presupusul rival Statul Islamic.

În cea mai recentă evaluare a războiului din Afganistan, care se desfăşoară din octombrie 2001, Pentagonul a confirmat că Pakistanul continuă să fie un paradis sigur pentru Reţeaua Haqqani, considerată a fi “cea mai mare ameninţare” cu care se confruntă americanii şi aliaţii lor în Afganistan.

Beijingul a considerat de mult timp Islamabadul ca fiind un partener strategic în Asia de Sud, în ciuda ameninţării teroriste islamice tot mai mari provenite din interiorul Pakistanului şi într-o măsură mai mică din Afganistan.

La începutul lunii trecute, China şi-a avertizat cetăţenii din Pakistan de unele potenţiale atacuri teroriste.

Cea mai mare provincie a Chinei, regiunea autonomă majoritar musulmană Xinjiang, are graniţă comună cu regiunea Caşmir ocupată de Pakistan, şi cu Afganistanul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe