Pakistanul renunţă la dolarul american în comerţul cu China

Bancnote de 50 şi 100 de dolari
Bancnote de 50 şi 100 de dolari (Getty Images)

Banca centrală a Pakistanului a anunţat că va înlocui în mod oficial dolarul american cu yuanul chinez în comerţul cu Beijingul, la scurt timp după ce Washingtonul a acuzat Islamabadul că oferă un paradis sigur teroriştilor.

Banca de Stat a Pakistanului (BSP) a precizat într-o declaraţie publicată miercuri că au fost puse în aplicare toate aranjamentele pentru utilizarea monedei chineze pentru comerţ şi investiţii bilaterale dintre cele două ţări.

„BSP, în calitate de factor decizional pe pieţele financiare şi valutare, a luat măsuri cuprinzătoare legate de politică pentru a se asigura că importurile, exporturile şi tranzacţiile financiare pot fi denominate în yuani”, arată declaraţia.

Situaţia a apărut după ce preşedintele american Donald Trump a acuzat Pakistanul, într-un tweet postat luni, că adăposteşte terorişti din Afganistan.

„SUA a acordat în mod pripit Pakistanului ajutoare în valoare de peste 33 miliarde de dolari în ultimii 15 ani şi ei nu ne-au dat decât minciuni şi înşelătorii, considerându-i pe liderii noştri nişte proşti. Ei au oferit un paradis sigur teroriştilor pe care îi vânăm în Afganistan. Până aici!” a scris Trump.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a confirmat ulterior, la o conferinţă de presă, că administraţia de la Casa Albă nu va oferi Pakistanului 255 milioane de dolari sub formă de ajutor militar.

Washingtonul acuză de mult timp Islamabadul că permite reţelei Haqqani – care este un grup afiliat la militanţii talibani – să opereze relativ liber în regiunile de frontieră ale Pakistanului pentru a desfăşura misiuni în Afganistan. Islamabadul a negat acuzaţia, susţinând că SUA ignoră sacrificiile Pakistanului în lupta sa împotriva terorismului.

China, care acoperă aproximativ 28% din importurile Pakistanului, a susţinut poziţia Islamabadului în privinţa eforturilor sale în lupta antitero.

„Pakistanul a făcut mari eforturi şi sacrificii pentru combaterea terorismului şi a contribuit permanent la cauza contraterorismului internaţional şi comunitatea internaţională ar trebui să recunoască pe deplin acest lucru”, a declarat Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, în timpul unei conferinţe de presă susţinută marţi.

În Pakistan se află unul dintre proiectele centrale de infrastructură ale Beijingului, o colecţie de proiecte terestre şi maritime în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari, cunoscută sub numele de Coridorul Economic China-Pakistan.