Păgubiţii NORDIS, furioşi după ce parlamentarii au refuzat să facă o comisie de anchetă în acest caz

Un număr de 485 de păgubiţi Nordis au transmis Parlamentului o solicitare oficială privind constituirea unei comisii parlamentare comune de anchetă pentru investigarea mafiei imobiliare din România, având ca punct de plecare cazul dezvoltatorului Nordis. Răspunsul instituţiei a venit după expirarea termenului legal şi a fost perceput de petenţi drept sfidător.
Parlamentul spune „pas” anchetei: „Nu există niciun proiect de hotărâre”
Vineri, 4 aprilie 2025, Departamentul Legislativ al Camerei Deputaţilor a transmis un document oficial prin care anunţă că, până la acel moment, nu fusese înregistrat niciun proiect de hotărâre pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă, scrie Ziare.com.
„Comisiile de anchetă parlamentară se pot constitui la iniţiativa a cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor. (…) Până la acest moment, nu a fost înregistrat niciun proiect de hotărâre în acest sens”, se arată în răspunsul semnat de Ioana Bran-Voinea, secretar general adjunct în Parlament.
Reacţii dure din partea păgubiţilor: „Parlamentul este complice”
Daniel Costescu, unul dintre cei care au investit peste 160.000 de euro în proiectele Nordis, consideră că Parlamentul îşi asumă rolul de complice în perpetuarea escrocheriilor din piaţa imobiliară:
„Prin neimplicare, Parlamentul devine complice la perpetuarea mafiei imobiliare din România. Este o dovadă clară a ipocriziei unei clase politice care, nu demult, promitea reglementări corecte în sectorul imobiliar”, a declarat Costescu pentru Ziare.com.
Păgubiţii şi-au pus speranţele într-o serie de modificări legislative anunţate după izbucnirea scandalului. Pe 24 martie, deputatul PNL Gabriel Andronache anunţa că în ziua următoare urmau să fie discutate amendamente importante pentru completarea Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii.
Cu toate acestea, şedinţa promisă nu a mai avut loc, iar termenul de adoptare tacită a proiectului de lege nr. 36/2025 a fost prelungit cu încă 15 zile, până la 24 aprilie.
„Discuţiile au fost amânate, iar termenul este necunoscut. Păgubiţii sunt din nou puşi să aştepte”, a spus Marius Dragu, un alt păgubit.
Insolvenţa Nordis şi capcana contractelor cu promisiuni
Pe plan civil, procedura de insolvenţă a Nordis Management SRL este în derulare la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă, din 7 octombrie 2024.
Avocatul Andrei Săvescu a explicat pentru Ziare.com mecanismul prin care investitorii au fost lăsaţi fără protecţie legală:
„Nordis nu încheia contracte de vânzare-cumpărare, ci doar promisiuni de vânzare pentru bunuri viitoare. Astfel, cumpărătorii nu dobândesc un drept de proprietate, ci doar un drept de creanţă. În caz de insolvenţă, ei devin simpli creditori negaranţaţi.”