Bolojan retrimite la Parlament ordonanţa privind reorganizarea unor ministere şi instituţii

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a decis miercuri, 16 aprilie, să retrimită în Parlament pentru reexaminare legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 153/2024, care prevede o serie de măsuri de reorganizare a administraţiei publice centrale.
Motivul: deşi legea are caracter de lege organică, ea a fost tratată şi adoptată ca o lege ordinară, ceea ce ridică probleme de constituţionalitate şi procedură legislativă.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentul a transmis legea spre promulgare pe 9 aprilie, fără a aduce modificări sau completări ordonanţei iniţiale, care stabileşte măsuri de reorganizare a Guvernului, în contextul acordării votului de încredere prin Hotărârea Parlamentului nr. 33/2024, scrie Ziare.com.
Dispută asupra naturii legii: organică sau ordinară?
La Camera Deputaţilor, considerată prima Cameră sesizată, legea a fost clasificată drept organică, conform raportului Comisiei pentru administraţie publică din 17 februarie 2025. Legea a fost adoptată tacit şi trimisă Senatului, ca for decizional.
La Senat, însă, Comisia pentru administraţie publică a considerat că proiectul are caracter ordinar, argumentând că nu intră în sfera legilor organice prevăzute de Constituţie. Astfel, legea a fost adoptată cu o majoritate simplă (66 voturi „pentru”, 51 „contra” şi 2 abţineri), conform art. 76 alin. (2) din Constituţie, care reglementează votul pentru legile ordinare.
Conţinutul ordonanţei
Ordonanţa de urgenţă nr. 153/2024 prevede o serie de măsuri de reorganizare guvernamentală, printre care:
-
Fuziunea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale;
-
Desfiinţarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, prin divizarea sa în mai multe structuri;
-
Înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare, în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării;
-
Trecerea Autorităţii pentru Digitalizarea României în subordinea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului;
-
Definirea atribuţiilor viceprim-miniştrilor, inclusiv coordonarea unor instituţii guvernamentale şi avizarea proiectelor cu impact bugetar.
Cererea de reexaminare: nevoia de respectare a procedurii pentru legile organice
În cererea de reexaminare, preşedintele interimar Ilie Bolojan atrage atenţia că legea supusă promulgării reglementează organizarea Guvernului – domeniu care, potrivit Constituţiei (art. 73 alin. 3 lit. e), intră în sfera legilor organice. Prin urmare, adoptarea sa ar fi trebuit să respecte exigenţele prevăzute la art. 76 alin. (1), care cer majoritate absolută în fiecare Cameră.
Bolojan subliniază că traseul legislativ – Camera Deputaţilor ca prim for şi Senatul ca decizional – are sens doar dacă legea este considerată organică. În concluzie, se solicită reexaminarea legii în conformitate cu regimul legal şi constituţional aplicabil legilor organice.