CEDO: Magistraţii români pot fi traşi la răspundere penală pentru un raţionament juridic construit cu rea-credinţă

Justiţia (Shutterstock)
Loredana Diacu
16.04.2025

CEDO a decis că magistraţii români pot fi traşi la răspundere penală pentru un raţionament juridic construit cu rea-credinţă, semnalează fostul judecător Cristi Danileţ.

Mai exact, pe data de 15 aprilie 2025, în cauza Bădescu şi alţii c. României, CEDO a stabilit că nu a avut loc o încălcare a articolului 7 din Convenţie. Concret, este vorba despre trei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, condamnate în România pentru abuz în serviciu, întrucât pronunţaseră cu rea-credinţă o decizie care a anulat o condamnare definitivă anterioară. Ele au admis vădit nelegal o contestaţie a lui Dinel Staicu, fostul şef SIF Oltenia, condamnat la 7 ani închisoare în dosarul "Devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor", arată Danileţ.

Potrivit magistratului român, a fost cea mai mare mită cerută în justiţie - 1,2 milioane euro, din care s-au primit cash 630.000 euro. Judecătoarea Cîrstoiu a luat o condamnare de 7 ani, iar judecătoarele Piciarcă şi Bădescu au luat 4 ani şi 4 luni.

"CEDO a reţinut că, într-adevăr, judecătorii sunt independenţi şi nu răspund lor pentru simpla interpretare a legii. Însă, în cauza de faţă, ele au fost condamnate nu pentru pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti în sine, ci pentru că au adoptat o anumită conduită anterior pronunţării acestei hotărâri, după care au construit, cu intenţie, un raţionament juridic contrar legii pentru a justifica o soluţie preconcepută. Astfel, ele au alterat faptele pentru a face posibilă aplicarea principiului 'ne bis in idem' (ce împiedică reluarea unei judecaţi pentru cineva condamnat definitiv, cazurile în care acest lucru e posibil fiind excepţionale).

Puţini îşi mai aduc aminte un lucru. Înainte de dosarul penal făcut de DNA a existat un dosar disciplinar, ajuns la CSM. Cu un singur vot diferenţă, majoritatea din secţia de judecători a decis că nu e nicio problemă că cele trei au luat mită, că ele au interpretat legea cumva şi CSM nu poate sancţiona asta. Mă bucur că am făcut parte din minoritarii care, iată, de fapt au avut dreptate. Interesant, printre cei care au votat în CSM că nu pot fi sancţionate cele trei a fost şi un judecător atunci care azi e pe la TV mare analist, după ce el însuşi a fost condamnat pentru corupţie comisă ulterior cazului relatat şi apoi a fost primit de avocaţi în tagma lor fără rezerve. El susţine azi marii corupţi ai patriei şi de câte ori are ocazia loveşte în sistemul în care a lucrat. Deh, ăştia se cunosc şi se recunosc între ei", transmite Danileţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor