Silvian Ionescu, fost şef al Gărzii de Mediu, declarat "lucrător" al Securităţii

Silvian Ionescu, fost politician PDL şi fost şef al Gărzii de Mediu în două mandate (2005–2007 şi 2009–2012, cu rang de secretar de stat), a fost declarat oficial drept „lucrător” al fostei Securităţi comuniste, scrie Libertatea.
Conform legislaţiei în vigoare, calitatea de „lucrător” al Securităţii este atribuită persoanelor care au desfăşurat activităţi ce au dus la suprimarea sau limitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Ionescu, cunoscut ca fiind un apropiat al fostului preşedinte Traian Băsescu, a activat între anii 1974 şi 1989 în cadrul Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) – actualul Serviciu de Informaţii Externe (SIE). În această perioadă, a avansat de la gradul de locotenent (1974) la locotenent-major (1979) şi, ulterior, căpitan (1984), ocupând funcţia de şef sector în Centrul de Informaţii Externe.
Decizia de recunoaştere a calităţii de „lucrător” al fostei Securităţi a fost pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti pe 14 martie 2025, la solicitarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Hotărârea nu este definitivă, Ionescu având dreptul să o conteste la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De menţionat că, în cadrul procesului, acesta a solicitat anonimizarea numelui său. Public, Ionescu a recunoscut că a fost ofiţer de informaţii externe, implicat în culegerea de informaţii politice şi economice, subliniind însă că nu a cauzat vreun prejudiciu cetăţenilor români.
Cu toate acestea, CNSAS a identificat în arhive un caz relevant: o româncă ce intenţiona să emigreze pentru a se căsători cu un cetăţean francez, angajat al Ministerului de Interne. Iniţial, cererea ei a fost respinsă, dar ulterior autorităţile au considerat că poate fi „exploatată informativ”, în contextul profesiei viitorului soţ. Astfel, în 1986, femeia a primit aprobarea de a părăsi ţara. Potrivit CNSAS, avizul favorabil a fost acordat după ce serviciile de contrainformaţii externe s-au asigurat că aceasta va accepta sarcini informative în afara ţării, deşi documentele nu stipulează explicit această condiţionare. Femeia a fost scoasă din atenţia autorităţilor în 1990, după ce ar fi divulgat mai multor persoane colaborarea cu serviciile secrete.
În dosarele arhivate au fost identificate mai multe documente semnate de Silvian Ionescu – atât cu numele său real, cât şi cu pseudonime operative – care atestă implicarea sa în monitorizarea şi urmărirea informativă a respectivei persoane. „Având în vedere intenţia titularului dosarului de a se căsători cu un cetăţean francez, pârâtul (Silvian Ionescu – n.r.) a urmărit recrutarea acesteia în scopuri informative, aşa cum rezultă din raportul de contactare a persoanei aflate în atenţie (…) din 25.11.1987, semnat olograf cu numele de serviciu”, se arată în acţiunea CNSAS.
Articolul integral poate fi citit aici.