(P) De ce să cumperi un telefon second hand? Iată câteva motive

Telefon mobil. (Unsplash.com)
Advertorial
01.03.2023

Schimbarea sau achiziţionarea unui telefon se dovedeşte a fi o operaţiune extrem de costisitoare. Mai ales că, cele mai bune telefoane de pe piaţă, Android sau oferite de Apple, costă peste 1.000 de euro.

Chiar dacă telefoanele din gama entry-level sunt accesibile ca preţ, prezintă alte dezavantaje. Orientarea spre achiziţia unui telefon second hand se dovedeşte a fi un compromis excelent. În cele ce urmează vom prezenta câteva motive pentru care este bine să cumpărăm un telefon second-hand.

Care este diferenţa dintre un telefon second hand şi unul recondiţionat?

Principalul lucru pe care telefoanele second hand îl au în comun cu telefoanele recondiţionate este acela că ambele sunt la mâna a doua, drept urmare au avut minim un proprietar înainte. Principala diferenţă este aceea că telefonul a beneficiat de unele reparaţii. Piesele deteriorate au fost înlocuite, iar celelalte componente au fost verificate riguros. Un telefon recondiţionat beneficiază de o garanţie de până la 12 luni, însă există şi telefoane second hand care au o garanţie de şase luni.

De ce să cumperi un telefon second hand?

Preţuri accesibile. Este principalul motiv pentru care telefoanele second hand sunt populare, preţul redus. Datorită ofertei variate de pe piaţă şi a preţurilor atractive, persoanele atrase de telefoanele second hand sunt numeroase.

O achiziţie care protejează planeta. Compuse dintr-un număr mare de elemente, de la cele standard (plastic, aluminiu), până la cele mai rare (aur, argint sau coltan), producţia de telefoane inteligente reprezintă un factor enorm de poluare. Compuse în general din 40-60% metale, 30-50% plastic şi 10-20% sticlă sau ceramică, un smartphone generează între 50 şi 80 de kilograme de CO2 datorită producţiei.

Dincolo de problematica ecologică aflată în spatele producţiei de telefoane inteligente există şi o problemă socială. În Africa, spre exemplu, laborioasa, periculoasa şi sub-remunerata recoltare de minerale necesare sau în Asia, pentru asamblarea telefoanelor în lanţ, impune o veritabilă problemă etică a sclavagismului modern.

Astfel, un telefon second hand ne permite să economisim bani şi să profităm de produse premium la preţuri scăzute. Însă, principalul interes al unui telefon second hand, după cum am menţionat şi mai sus, este acela că este responsabil din punct de vedere ecologic şi social.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor