Ovidiu Nicolescu: Fără strategii România nu va primi acelaşi buget de la UE pentru 2014-2020

Ovidiu Nicolescu, preşedinte CNIPMMR
Ovidiu Nicolescu, preşedinte CNIPMMR (Epoch Times România)

Întrebat de un reporter Epoch Times de ce Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, , ia în considerare aprobarea unui buget multianual mai redus cu opt miliarde de euro pentru România, pentru perioada 2014-2020, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a afirmat, joi, că motivul principal este rata scăzută de absorţie a fondurilor europene.

Nicolescu a precizat, pentru Epoch Times, că pentru a menţine acelaşi buget pentru ţara noastră şi în intervalul 2014-2020 din partea Uniunii Europene (UE) este necesar ca România să aibă argumente solide în favoarea acestui lucru, precum consolidarea autorităţilor, rezultate bune la audituri şi dezvoltarea mai multor strategii în cadrul ministerelor şi a strategiilor regionale.

“În primul este foarte clar faptul că va trebui ca Guvernul României să vină cu argumente foarte puternice, pentru a-şi putea menţine bugetul, nu spunem de amplificare. Acest risc a apărut din cauza gradului foarte scăzut de absorţie. Când România absoarbe atât de puţine fonduri europene, ce argumente poţi să ai? Acolo ţi se spune şi direct şi indirect, şi eu fac parte din conducerea Fondului Social European, reprezentând patronatele din România şi de fiecare dată când discută acolo şi eu spun să se menţină acelaşi buget şi să se dea aceeaşi sumă de bani, ştiţi ce mi se spune şi oficial şi neoficial? Domnule preşedinte Nicolescu, cât a absorbit România din fondurile structurale, procentual? De ce să vă dăm bani, când dumneavoastră nu puteţi? Merg la alţii, cum ar fi Irlanda, pentru ca irlandezii aproape au terminat banii. Deci asta este prima problemă. Va trebui să ne facem temele, va trebui să consolidăm autorităţile între timp, să ieşim bine la audituri ca să avem argumente, pentru că fără argumente nu se poate”, a explicat, pentru Epoch Times, preşedintele CNIPMMR.

Ovidiu Nicolescu a adăugat, pentru Epoch Times, că reducerea bugetului multianual alocat pentru ţara noastră nu este din cauza faptului că “suntem români”, ci pentru că România nu este în stare să aibă o rată bună a absorţiei fondurilor europene, în contextul în care gradul de absorţie în România este de 10%, spre deosebire de Bulgaria care în trei ani a ajuns la 33% , pentru ca statul bulgar garantează integral şi automat finanţările.

“Indiferent ce spun unii sau alţii, că ni se reduc fondurile din cauză că suntem români, se înşeală. Ni se reduc pentru că nu suntem în stare să-i absorbim. Noi sperăm că singurul lucru serios pe care poate să-l facă România este, în primul rând să întărească autorităţile, să iasă foarte bine la audituri şi, mai ales, să-şi facă strategii. Nu se vor da bani, dacă nu sunt strategii regionale. Aproape un sfert din banii pe care îi primeşte România sunt pe fonduri regionale. Regiunile noastre nu şi-au actualizat strategiile, iar fără acestea nu se dă niciun ban. Deci degeaba cerem, pentru că şi dacă o să ni dea, fără strategii nu se întâmplă nimic. Toate ministerele trebuie să aibă strategii, pentru că UE nu îţi va da bani să finanţezi transporturile, dacă ministerul nu are strategie. Pentru că aşa se lucrează. Îţi dau bani, dar pentru ce îţi dau? Noi am făcut, săptămâna trecută, o adresă la toate Agenţiile de Dezvoltare Regională, în care am cerut că reprezentanţii noştri, pentru că noi avem federaţii regionale, să fie incluşi şi reprezentanţii noştri în organismele care fac strategii, pentru ca acestea să fie elaborate nu numai pentru primarii de acolo şi nu numai pentru trei drumuri care interesează doi lideri politici, ci să aibă în vedere şi IMM-urile. Încă nu am primit niciun răspuns. Deci există preocupări, Consiliul Naţional, în limita competenţelor sale, face ceva în acest sens”, a precizat Nicolescu, pentru Epoch Times.

Vicepreşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a completat, pentru publicaţia Epoch Times, că este într-un fel justificată intenţia preşedintelui Consiliului European de a diminua bugetul alocat României, pentru perioada 2014-2020, în condiţiile în care Ministerul Economiei nici măcar nu şi-a asumat o strategie care să vizeze mediul de afaceri.

“În ceea ce priveşte bugetul pentru România, pentru perioada 2014-2020 ce va fi alocat de UE, eu sunt reprezentant economico-social sub acea umbrelă CIAP (Comitetul Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat), unde se fac toate strategiile pentru 2014-2020 şi vreau să vă spun că din lista strategiilor prezentante pentru această perioadă se regăseşte şi o strategie privind mediul de afaceri şi în paranteză scria “neasumată”. Deci Ministerul Economiei nici măcar nu şi-a asumat o astfel de strategie pentru 2014-2020. Eu am ridicat această problemă şi am întrebat în plen ce înseamnă acest neasumat şi mi s-a răspuns că înseamnă faptul că Ministerul Economiei nu-şi asumă o astfel de strategie. Deci noi dacă nici măcar nu ne asumăm la nivel naţional acest lucru, cum vrem să avem acelaşi buget din partea UE?”, a menţionat, pentru Epoch Times, Florin Jianu.

CNIPMMR va propune autorităţilor dublarea capitalului, în maxim 2 ani, a fondurilor de garantare a creditelor pentru IMM

Ovidiu Nicolescu, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a afirmat, pentru Epoch Times, că va propune Guvernului, Ministerului Economiei şi altor instituţii ale statului, dublarea capitalului, într-o perioadă de maxim doi ani, a Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGIMM) .

“Da, le vom trimite în primul rând Guvernului, apoi la Ministerul Economiei, pentru ca acestea interesează economia, merg la Agenţia Naţională de IMM-uri, pentru că prin aceasta îşi exercită Ministerul Economiei atribuţiile, datorită faptului că sunt finanţate de la stat, merg la Ministerul Finanţelor, vor merge la primul ministru, la preşedintele ţării şi o să le trimitem şi la toate confederaţiile patronale şi sindicale, pentru că toată lumea trebuie să le susţină. Acesta nu este numai interesul IMM-urilor care fac parte din Consiliul Naţional, ci al tuturor firmelor din România, pentru ca toate sunt conectate la aşa ceva. Vom susţine acest lucru, pentru că, în contextul în care avem această criză internaţională şi această situaţie grea din România şi a perspectivelor nu optimiste care sunt, noi vedem ca singură modalitate să aducem o rază de lumină unei părţi din IMM-uri, mai dinamice, cu mai multă putere economică, aceste elemente. Acesta este gradul cel mai mare de multiplicare al banilor. Orice ban aici se multiplică de foate multe ori, spre deosebire de banii care merg comuna Y, la firma falimentară X din cauza firmelor căpuşă, ş.a.m.d.”, a explicat, pentru Epoch Times, Nicolescu.

Reprezentanţii CNIPMMR consideră că principalele efectele economice şi sociale pe care le va avea această dublare a fondului de garatare a creditelor pentru IMM-uri vor fi susţinerea în mod indirect a cel puţin 540.000 de locuri de muncă, crearea, prin garanţiilor acordate de FNGCIMM, a cel puţin 14.000 de locuri de muncă şi venituri la bugetul de stat de aproximativ 960 milioane de euro.

Ovidiu Nicolescu: În perioada 27-29 noiembrie vom avea întâlniri cu principalele formaţiuni politice din România

Preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a declarat, pentru Epoch Times, că în intervalul 27-28 noiembrie anul curent, o delegaţie a Consiliului Naţional va avea o serie de întâlniri cu principalele formaţiuni politice din România, în vederea prezentării unor măsuri pentru relansarea sectorului IMM-urilor. În acest context, au răspuns deja afirmativ invitaţiei reprezentanţii USL, ARD şi UDMR.

“Pe data de 27, 28 şi 29 noiembrie anul curent avem întâlniri cu USL, cu ARD şi cu UDMR. N-am fixat încă întâlniri cu domnul Diaconescu, pentru că nu ne-a răspuns. Deci, exceptând partidul domnului Dan Diaconescu, pe care nu am reuşit să-l contactăm, deşi am trimis trei adrese, am dat şi telefoane, dar nu ne-a răspuns nimeni, cu restul avem întâlnirile fixate. Toate întâlnirile vor avea loc la Consiliul Naţional.”, a afirmat Nicolescu.

Întrebat de un reporter Epoch Times dacă a discutat cu premierul sau dacă există posibilitatea unei întrevederi cu Victor Ponta, preşedintele CNIPMMR a precizat că nu a reuşit să ia legătura cu primul ministru, deoarece este în campanie electorală.

“Din păcate, nu am avut posibilitatea să vorbim direct, pentru că domnul premier, aşa cum ştiţi, este în campanie electorală. Deşi n-am momentan confirmarea, noi sperăm să fie prezent la întâlnirea noastră cu USL, pentru că noi întâlnirile le-am adresat preşedinţilor de partid. Noi acolo o să avem o delegaţie de şapte, opt, poate chiar 10 vicepreşedinţi şi am rugat să fie delegaţii corespunzătoare, adică am rugat să fie principalii lideri din partidele respective. De exemplu, dacă mă întrebaţi, ier am vorbit cu fostul ministru al Economiei, domnul Constantin Nită, care este şi vicepreşedinte al PSD şi l-am rugat să vină. L-am întrebat dacă va face parte din delegaţie, dar din păcate, chiar pe 28 noiembrie este ziua dânsului şi nu ştiu dacă poate să ajungă. Deci nu ştim dacă dumnealui va veni, dar îi aşteptăm pe domnii Victor Ponta, Vasile Blaga. Din partea UDMR ni s-a spus că vine domnul Laszlo Borbely, pentru că preşedintele partidului, Kelemen Hunor, este în teritoriu. Ulterior, noi o să comunicăm cine a participat la întâlniri şi cine nu.”, a explicat, Ovidiu Nicolescu, pentru Epoch Times.

Pe ordinea de zi a conferinţei de presă de joi, ce a avut loc la sediul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) s-a aflat discutarea directive 2011/7/UE privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale, adoptată la data de 16 februarie 2011, pe care CNIPMMR solicită să fie transpusă în regim de urgenţă în România, atrăgând atenţia că mai sunt doar 114 zile până la expirarea termenului de transpunere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie