Patronatele avertizează: Guvernul pune în pericol peste 20.000 de locuri de muncă

Ana Petrescu
26.09.2012

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că dacă Guvernul, condus de premierul Victor Ponta, nu deblochează în regim de urgenţă fondurile structurale pentru beneficiarii care au proiecte în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), se vor pierde peste 20.000 de locuri de muncă şi circa 1,5 miliarde de euro la bugetul de stat.

Astfel, printre măsurile solicitate de IMM-uri şi patronate în vederea deblocării fondurilor europene se numără reluarea imediată şi aducerea la zi a plăţilor din contractele de finanţare încheiate, către beneficiarii de proiecte, prin finanţarea de la bugetul de stat a sumelor respective şi regularizarea ulterioară cu fondurile europene, luând în considerare faptul că plata TVA-ului, impozitelor şi contribuţiilor obligatorii raportate la fondul de salarii ale personalului angajat în cadrul proiectelor banii se reîntorc la bugetul statului în maxim trei luni.

O altă măsură solicitată de reprezentanţii CNIPMMR este emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului pentru reglementarea neaplicării majorărilor şi penalităţilor de întârziere în cazul beneficiarilor de proiecte POSDRU, dacă autorităţile de management nu au virat sumele prevăzute în contractele de finanţare la termele prestabilite şi anularea penalităţilor aplicate în aceste situaţii în 2012.

Totodată, patronatele cer reglementarea garantării prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a creditelor necesare beneficiarilor de proiecte POSDRU, în perioadele dintre contractarea proiectului şi termenele de primire a sumelor prevăzute în contracte.

În plus, reprezentanţii IMM-urilor şi patronatelor solicită introducerea unui sistem de motivare a salariaţilor, în funcţie de performanţă şi de gradul efectiv de absorţie a fondurilor contractate, din toate autorităţile care se ocupă de fondurile Uniunii Europene (UE).

De asemenea, CNIPMMR cere ca sumele pentru asistenţă tehnică la nivelul autorităţii specializate care se ocupă de fondurile europene să fie folosite pentru a suplini personalul insuficient de la autorităţi şi pentru a asigura un plus de competenţă şi eficacitate în derularea programelor.

CNIPMMR va trimite premierului Victor Ponta un document de poziţie în legătură cu problemele POSDRU

Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR a precizat marţi că în urmă cu o săptămână a fost pregătit la Cluj un document de poziţie cu privire la situaţia POSDRU în perioada 2007-2013, care va fi semnat de 800 de organizaţii ce au în derulare proiecte finanţate cu fonduri UE şi care va fi trimit săptămâna viitoare la Guvern, împreună cu o scrisoare deschisă, primului ministru Victor Ponta.

În acest act este prezentată situaţia curentă în derularea POSDRU în care se arată că statul român a blocat de facto şi nejustificat plăţile interne către beneficiari, fapt ce a afectat mii de instituţii şi organizaţii, atât româneşti, cât şi străine, ducându-le în pragul colapsului. De asemenea, a fost afectat şi gradul de absorţie a fondurilor europene prin POSDRU, el fiind la data de 31 august anul curent la un procent de 7.73%.

Printre problemele semnalate de beneficiari în acest document se numără: întârzieri ale plăţilor, modificarea prevederilor cu privire la prefinanţarea proiectelor, lipsa totală de predictibilitate financiară, lipsa de transparenţă, reglementări haotice şi birocratice, suspiciune în loc de asistenţă, atitudine abuzivă, nerespectarea prevederilor contractuale de către AMPSODRU, comunicarea deficitară, refuzul asumării răspunderii, evaluarea deficitară a impactului şi lipsa de flexibilitate şi sisteme IT greoaie şi incomplete.

Totodată, organizaţiile care au în derulare proiecte din fonduri europene au în acest act pe care îl vor transmite premierului Victor Ponta şi un număr de 27 de propuneri, precum asumarea concluziilor raportului de audit al Comisiei Europene în adevăratul lor înţeles, eliminarea practicii de modificare unilaterală a contractelor, operaţionalizarea de urgenţă a registrului unic al cererilor de rambursare, renunţarea la practica politizării instituţiilor responsabile cu managementul şi implementarea POSDRU la nivel naţional şi regional, etc.

De asemenea, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu va avea, miercuri, la ora 15.00, o întrevedere cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, în vederea discutării acestor aspecte legate de POSDRU.

Barroso a făcut apel la Guvernul României să ia măsuri pentru creşterea ratei absorţiei a fondurilor UE

În data de 17 septembrie 2012, preşedintele Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso a făcut apel la Guvernul României să ia de urgenţă măsurile necesare pentru creşterea ratei de absorţie a fondurilor europene în ţara noastră.

“În timp ce eforturi mari au fost făcute în ultimul an, capacitatea de absorţie rămâne extreme de scăzută, iar România riscă să piardă sume însemnate de bani care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetăţenii şi afacerile din România”, afirma atunci José Manuel Barroso.

Totodată, conform statisticilor publicate de Ministerul Afacerilor Europene pe data de 4 septembrie, în ceea ce priveşte stadiul absorţiei fondurilor structural şi de coeziune la data de 31 august 2012, au fost aprobate 11.037 de proiecte, cu o valoare de 73.042 milioane de lei, din totalul de 87.679 mii de lei alocaţi pentru perioada 2007-2013, plăţile interne către beneficiari ridicându-se la suma de 19.036 de lei, adică 19,74% din totalul de alocări pentru aceeşi perioadă.

Cu toate acestea, autorităţile române au transmis la Bruxelles, Comisiei Europene, declaraţii de cheltuieli în valoare de 1.906 mii de euro, asta însemnând un procent de doar 9,92%.

În cadrul conferinţei de presă de miercuri, preşedintele CNIPMMR Ovidiu Nicolescu a semnat cu directorul general al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), Adrian Curaj, un protocol de colaborare pentru finanţarea acestei instituţii din domeniul educaţional.

Tot miercuri, preşedintele CNIPMMR a semnat un protocol de colaborare şi cu Mario Demezzo copreşedintele Federaţiei Editorilor din România.

Nicolescu: La Topul Naţional al Firmelor Private din România au fost introduse noi clasamente

Preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu a anunţat miercuri, că în realizarea Topului Naţional al Firmelor Private din România, Ediţie Jubiliara - XX - "Top 2011" a fost introdus un indicator complex, IPGA – Indicator de Performanţă Globală în Afaceri, calculat ca media ponderată a locurilor ocupate de o firmă în clasamentele naţionale, regionale şi judeţene.

Prin urmare, vor exista noi două noi clasamente, unul naţional şi regional pe domenii de activitate în funcţie de productivitate şi un altul realizat în funcţie de performanţa globală în afaceri.

Astfel, pe baza informaţilor primite de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), pentru realizarea TOP-urilor au fost luate în calcul 621.054 societăţi comerciale care au depus bilanţul contabil pentru anul 2011.

Clasamentele au fost întocmite la nivel naţional, regional şi judeţean în funcţie de performanţa globală în afaceri, productivitate, profit brut, cifră de afaceri, anul înfiinţării, CAEN şi categoria firmei. În clasificarea microîntreprinderilor, întreprinderilor mici, mijlocii şi mari a fost utilizat numărul salariaţilor, domeniul de activitate (codul CAEN), cifra de afaceri şi activele totale, conform prevederilor Legii nr.346/2004.

Evenimentul se va desfăşura pe data de 2 noiembrie la Palatul Parlamentului, sala A. I. Cuza, începând cu ora 12.00 şi va avea printre participanţi reprezentanţi ai Guvernului, Ministerelor, delegaţiei Comisiei Europene în România, agenţiilor guvernamentale şi non-guvernamentale, şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

În acest an, invitat de onoare va fi preşedintele Uniunii Europene a Artizanatului şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (UEAPME), Gunilla Almgren.
De asemenea, în cadrul Topului Naţional al Firmelor Private din România, Ediţie Jubiliara - XX - "Top 2011" vor fi acordate mai multe categorii de premii pentru performanţe deosebite, printre care premiile UEAPME, speciale şi de excelenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor