Osservatorio Balcani e Caucaso: 'Turneu de şah' la Palatul Cotroceni

La 29 iulie se joacă o partidă crucială pentru România. În plină vacanţă de vară se va organiza un referendum popular, care ar putea duce la destituirea preşedintelui Traian Băsescu, în prezent suspendat din funcţie după un vot în Parlament. Referendumul va influenţa, pe lângă soarta şefului statului, şi viitorul României şi imaginea ţării în străinătate, se arată într-o analiză publicată marţi de portalul Osservatorio Balcani e Caucaso.
Traian Băsescu la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Epoch Times România
11.07.2012

La 29 iulie se joacă o partidă crucială pentru România. În plină vacanţă de vară se va organiza un referendum popular, care ar putea duce la destituirea preşedintelui Traian Băsescu, în prezent suspendat din funcţie după un vot în Parlament. Referendumul va influenţa, pe lângă soarta şefului statului, şi viitorul României şi imaginea ţării în străinătate, se arată într-o analiză publicată marţi de portalul Osservatorio Balcani e Caucaso.

Deşi Băsescu a înregistrat în ultimii ani o scădere bruscă a popularităţii, legată de măsurile de austeritate promovate de fostul guvern de centru-dreapta, el ar putea, prin una din faimoasele sale lovituri de scenă, să dejoace planurile noului executiv de la Bucureşti care a iniţiat procedura de suspendare săptămâna trecută. Tocmai pentru a evita surprizele, guvernul a modificat regulile privind cvorumul referendumului, notează portalul menţionat.

'Este vorba de un referendum popular, iar faptul că poporul va fi cel care va decide este garanţia caracterului democratic şi a statului de drept', a explicat ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, interpelat asupra acestui subiect. 'Este evident că rapiditatea cu care s-a avut această evoluţie spre suspendarea şefului statului a stârnit o puternică preocupare în diferite capitale, inclusiv a noastră: fără îndoială că este un conflict instituţional foarte puternic şi, ca întotdeauna, conflictele de acest tip nu sunt în favoarea stabilităţii unei ţări şi am în vedere aici şi stabilitatea economică. Există deja efecte destul de semnificative atât asupra monedei naţionale, leul, care a pierdut unele puncte faţă de euro, cât şi asupra încrederii pe care o au pieţele în România. Aspectul economic ne interesează în mod deosebit pe noi, italienii, având în vedere prezenţa mare a companiilor şi capitalului nostru', a explicat diplomatul italian pentru Osservatorio Balcani e Caucaso.

Examenul de o astfel de anvergură nu este nou pentru Băsescu, subliniază portalul: în 2007, a supravieţuit deja unei încercări de suspendare şi a fost reales în mod surprinzător în urma scrutinului prezidenţial pentru al doilea mandat. Carismatic şi deloc înclinat spre conciliere, Băsescu nu a îmbrăcat hainele preşedintelui detaşat de viaţa politică, ci într-un fel sau altul a jucat un rol central în România modernă, se arată în analiză.

Din acest motiv, spun mulţi, el ar putea capitaliza imaginea sa de fost căpitan pe mare, încăpăţânat şi hotărât, în următoarele trei săptămâni de campanie pentru referendum. Campania a fost lansată deja la câteva ore după votul Parlamentului care a decis suspendarea sa. Bătălia din 29 iulie este, după toate probabilităţile, cea mai dură din viaţa politică a lui Băsescu, care se confruntă cu o scădere semnificativă a popularităţii sale. Potrivit sursei citate, odată dezgropată securea războiului, Băsescu a deschis ostilităţile dând de înţeles că demiterea sa ar fi legată în special de procedurile judiciare care au dus la condamnarea fostului premier Adrian Nastase, pentru care USL ar dori graţierea.

În ceea ce-l priveşte, premierul Victor Ponta, a vorbit după votul de vineri din Parlament privind suspendarea lui Băsescu, de ''victoria'' democraţiei. Acum, a afirmat el, nu vor mai exista obstacole în calea legilor care vor fi deliberate de guvern şi Parlament. Tocmai acesta este, în opinia portalului menţionat, punctul cel mai important de dispută între puterile statului: Băsescu şi Curtea Constituţională, care, potrivit USL este puternic influenţată de preşedinte, au încercat să blocheze acţiunile executivului, care a luat locul, în luna mai, guvernului de centru-dreapta condus de Emil Boc.

Asupra deteriorării imaginii pe care o suferă în prezent România în străinătate în lumina conflictului dintre Băsescu şi guvern s-a pronunţat preşedintele interimar Crin Antonescu, care a apreciat că prejudiciul este rezultatul propagandei iresponsabile şi al dezinformării promovate de unii politicieni.

Nu rămâne decât să se aştepte data de 29 iulie pentru a vedea dacă zilele fierbinţi de vară vor fi şi mai calde pentru România şi români, conchide analiza portalului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor