Declaraţii contradictorii ale guvernului şi MAI despre respectarea deciziei CCR cu privire la referendum

Ministerul Administraţiei şi Internelor informează marţi că referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura conform Ordonanţei de Guvern potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.
(FRANCK FIFE / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
10.07.2012

Ministerul Administraţiei şi Internelor informează marţi că referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura conform Ordonanţei de Guvern potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.

Astfel, ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a declarat marţi că referendumul va fi organizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, precizând că aceasta este Legea 3/2000 corectată şi modificată prin OUG 41/2012.

"Vreau să fiu foarte clar şi precis: Ministerul Administraţiei şi Internelor, toate instituţiile implicate, Guvernul României nu pot organiza consultarea decât în conformitate cu legislaţia în vigoare, adică Legea 3/200 corectată şi modificată prin Ordonanţa 41/2012. Restul sunt comentarii", a spus Victor Paul Dobre.

Potrivit OUG, " la Art. 10. — Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum".

Decizia CCR

Pe de altă parte, legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională doar în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, a decis marţi Curtea Constituţională.

În ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 71 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale marţi va fi prezentată în cuprinsul deciziei - care se va publica în "Monitorul Oficial".

Decizia CCR de marţi este definitivă, general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, precum şi primului-ministru.

Guvernul se angajase să respecte decizia CCR privind referendumul

Totodată, Guvernul a anunţat anterior, tot marţi după-masă, că va respecta decizia Curţii Constituţionale a României în cazul Legii referendumului. Totodată, guvernul a precizat că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte.

"Guvernul consideră firească decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului şi se angajează la respectarea acesteia. Guvernul consideră că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată astăzi de Curtea Constituţională", se arată într-un comunicat transmis de Executiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor