Viviane Reding: România riscă amânarea integrării depline în UE şi în spaţiul Schengen

Două dintre posibilele consecinţe importante ale acţiunilor din ultima vreme ale USL sunt amânarea integrării depline a României în UE şi în spaţiul Schengen. Declaraţia a fost făcută de comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding.
Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
11.07.2012

Două dintre posibilele consecinţe importante ale acţiunilor din ultima vreme ale USL sunt amânarea integrării depline a României în UE şi în spaţiul Schengen. Declaraţia a fost făcută, pentru Financial Times, de comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding.

Şansele ţării noastre de a intra în spaţiul Schengen sunt foarte mici, fără o revenire rapidă asupra măsurilor luate de premier în ultimele zile. Este vorba inclusiv despre revocarea unei ordonanţe de urgenţă care reduce atribuţiile Curţii Constituţionale şi reinstaurarea în funcţie a avocatului poporului.

Monitorizarea asupra sistemului de justiţie român ar putea fi extinsă, dacă autorităţile nu vor reveni asupra măsurilor pe care le-au luat în ultimele zile.

"Dacă nu vor fi asigurări foarte credibile şi acţiuni concrete din partea Guvernului român în privinţa restabilirii statului de drept în România, ţara ar putea pierde ani întregi în procesul de integrare deplină în UE", a declarat Reding.

Potrivit Financial Times, criza politică dintr-o ţară care a aderat la UE în 2007 ar putea complica şi aspiraţiile ţărilor din Balcani de a deveni membre al spaţiului comunitar, dacă statele din Uniune vor cere mai multe angajamente privind respectarea standardelor democratice.

Ponta merge azi la Bruxelles

Premierul Victor Ponta a anunţat că va discuta cu liderii UE, la întâlnirile pe care le va avea la Bruxelles miercuri şi joi, despre situaţia din România şi despre faptul că doreşte ca raportul CE pe justiţie să nu fie folosit în campania electorală pentru referendum.

"Preocuparea mea principală în discuţiile pe care le voi avea la Bruxelles va fi legată de raportul pe justiţie, pentru că îmi este foarte teamă că, prezentat în campania electorală, fiecare va citi din raport ce vrea el şi îl va folosi împotriva celuilalt", a spus Ponta.

Raportul ar putea conţine concluzii nefavorabile actualei puteri, după cum au estimat unii specialişti, şi urmează să fie dat publicităţii în cursul acestei luni. Amânarea publicării sale nu este prea uşor de obţinut de liderii USL.

Ponta va merge azi la Bruxelles, unde are deja programate întâlniri cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Reprezentanţii Comisiei Europene s-au arătat preocupaţi şi unii chiar îngrijoraţi de situaţia din România, după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

"Mă voi duce şi voi da răspunsuri la toate acuzaţiile pe care PDL, prin Partidul Popular European din care fac parte, le-au adus României în ansamblu. Dacă există o singură ordonanţă, o singură lege care va fi considerată de către partenerii noştri europeni ca fiind neconformă cu standardele europene, sunt gata, consultându-mă cu preşedintele interimar, să luăm măsuri imediate de îndreptare", a spus Ponta.

Ponta a mai anunţat că ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, se va deplasa săptămâna viitoare la Bruxelles, pentru a se întâlni cu vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, pentru a-i explica situaţia din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor