Ospăţul chinezesc antic: o cultură care reînvie

În antichitate, în perioadele primăverii şi toamnei (722 iH-476 iH), arta culinară nu era încă avansată, însă chinezii au dezvoltat o etichetă cuprinzătoare de luare a mesei bazată pe învăţăturile lui Confucius.
Chen Yongming, este castigatorul de anul trecut al medaliei de aur la bucatarie regionala Shandong, in imagine taind ingredientele in timpul Competitiei Internationale de Arta Culinara Chineza NTDTV 2008. (Dai Bing / The Epoch Times)
Helena Zhu
18.09.2009

Din vremurile antice, masa chinezilor a avut o legătură cu filozofia şi cultura lor.

În antichitate, în perioadele primăverii şi toamnei (722 iH-476 iH), arta culinară nu era încă avansată, însă chinezii au dezvoltat o etichetă cuprinzătoare de luare a mesei bazată pe învăţăturile lui Confucius.

În cartea sa Clasicul ritualurilor, Confucius, un gânditor foarte respectat, a scris că în timpul unei mese, vinul şi supa trebuie să fie la dreapta musafirului, în timp ce tacâmurile ar trebui să fie pe partea stângă. În timp ce mănâncă, persoana nu trebuia să înghită dintr-o dată mâncarea, ci mai degrabă să o amestece bine şi să o înghită încet. De asemenea, nu ar trebui să facă zgomot în timp ce mănâncă.

Dacă multe dintre aceste etichete nu mai sunt urmate de chinezi în zilele noastre, puţini ar crede că aceste comportamente chineze au apărut cu aproape două milenii mai devreme decât manierele de la mesele occidentale.

Ca parte a culturii lor, chinezii au văzut masa ca un mod de a schimba substanţa cu natura. Astfel, anticii au ales ceea ce mâncau în funcţie de principiile Tao - ceea ce se traduce prin "modulo corect" - şi armonia cu natura.

O dată cu avansarea în tehnicile culinare, chinezii au dus o viaţă delicată cu mese echilibrate.

"În vremurile antice, viaţa era de asemenea de calitate mai bună", a spus Xi Lei, producătorul Competiţiei Internaţionale Culinare Chineze NTDTV. "În trecut, oamenii nu mâncau atât de mult. Ei chiar mâncau puţin, dar consumau mâncare de bună calitate. Aşa că nu erau unsuroase". Competiţia caută să ridice cultura culinară chineză la nivel mondial.

Chinezii au aderat la combinaţii adecvate de feluri de mâncare reci şi calde, carne şi legume, şi la diferite asezonări de mâncăruri de la un sezon la altul.

Confucius a spus că modul în care un bucătar taie alimentele afectează ingredientele, în timp ce prospeţimea alimentelor afectează gustul. Nerespectarea celor de mai sus este considerată ca o lipsă de respect faţă de meseni.

Cea mai mare parte din bucătăria chinezească din Occident,în zilele noastre, nu mai reprezintă proporţia echilibrată a felurilor de mâncare, ducând la concepţia greşită că mâncarea chinezească este unsuroasă etc.

"(Chinezii antici mâncau) mâncare foarte bună,în proporţii mici, şi nu îşi permiteau să exagereze cu mâncarea. Acum există prea mult din toate. Nu este doar grăsime, dar şi prea multe proteine, prea mult zahăr", a spus Xi.

Competiţia culinară este una din cele nouă competiţii de artă şi muzică sponsorizate de NTDTV, un canal de televiziune chinezesc non-profit din New York.

"În mod curent în această lume nu există o competiţie culinară chinezească pur tradiţională care să se deschidă concurenţilor din întreaga lume. NTDTV a deschis această uşă pentru a promova tehnica culinară chinezească autentică, şi în acelaşi timp să reînvie cultura bogată a ospăţului pe care o aveau chinezii", a afirmat Xi.

"Sunt de acord că există o mulţime de mâncăruri gustoase, dar mâncarea pe care o căutăm este mâncarea care are puritate, ca atunci când o guşti, vei zice, 'Este că la mama acasă.' Este atât de pură.... Nu îţi oferă nimic altceva decât o savoare chinezească."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor