OSCE: Discuţiile pentru rezolvarea conflictului ucrainean nu produc rezultate palpabile

Soldaţi ucraineni lansează o grenadă după un atac al separatiştilor în Avdiivka, regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 18 iunie 2015.
Soldaţi ucraineni lansează o grenadă după un atac al separatiştilor în Avdiivka, regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 18 iunie 2015. (Captură Foto)

Grupul de negociere ce urmăreşte să rezolve conflictul din estul Ucrainei şi-a încheiat ultima sa rundă de discuţii fără rezultate ferme, conform ABC News.

Martin Sajdik, delegatul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a declarat marţi că speră să se ajungă la acorduri concrete în cadrul următoarei runde de discuţii ce va avea loc în 21 iulie în capitala belarusă Minsk.

Aşa-zisul “grup de contact” include OSCE, Ucraina şi Rusia. Reprezentanţii regiunilor separatiste ucrainene, care sunt susţinute de Rusia, nu sunt incluşi în discuţii.

Negociatorii încearcă să implementeze un acord de pace semnat în februarie dar care, de atunci, a fost încălcat în mod constant de ambele părţi. Acel acord presupune, pe lângă încetarea focului, şi retragerea armamentului greu.

Sajdik a declarat că discuţiile de marţi au inclus chiar şi retragerea artileriei de calibru mai mic.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de susţinerea rebelilor separatişti cu arme şi cu soldaţi. Rusia neagă cu tărie aceste acuzaţii, în pofida faptului că în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că în momentul capturării lor se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Conform datelor ONU, conflictul din estul Ucrainei a produs până acum peste 6.500 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe