Ce plănuieşte Putin? Avion de luptă rusesc trage cu rachete de semnalizare asupra unui avion suedez
focus
alte articole
Comandantul suprem al armatei suedeze, Sverker Goransson, susţine că piloţii avioanelor de luptă ruseşti se comportă într-o manieră tot mai agresivă în nordul Europei, zburând periculos de aproape de avioanele de luptă suedeze şi în unele cazuri lansând chiar şi rachete de semnalizare asupra lor, conform News.com.
Goransson a declarat la începutul săptămânii, în cadrul unui seminar pe insula suedeză Gotland, că ruşii încalcă regulile normale de conduită impuse atunci când se întâlnesc în aer cu avioane militare străine.
El a declarat că exemplele includ avioane ruseşti care rup formaţia, care zboară la distanţe nesigure şi care folosesc “contramăsuri” care “aproape că ricoşează de pe suprafaţa metalică” a avioanelor suedeze.
Armata suedeză a confirmat marţi că Goransson s-ar referi la rachete de semnalizare, care sunt proiectate să ajute la păcălirea şi devierea rachetelor inamice.
Goransson consideră că, de fapt, comportamentul piloţilor ruşi “este aprobat la cel mai înalt nivel. Altfel ei nu ar acţiona în acest fel.”
În plus, NATO ia în considerare o modalitate de a răspunde la ameninţările prezentate de o Rusie tot mai “îndrăzneaţă” şi “agresivă”.
Reprezentanţii forţelor navele ale NATO s-au întâlnit în această săptămână la Londra pentru a discuta despre operaţiunile maritime ale Rusiei.
“Prezenţa maritimă internaţională a Rusiei a crescut semnificativ în anii recenţi, în special de la izbucnirea crizei ucrainene din 2014”, a declarat generalul Adrian Bradshaw, un comandant senior al NATO, în cadrul conferinţei din Londra.
“Federaţia Rusă spionează şi, posibil, colectează informaţii de la unităţile navale ale statelor NATO prezente în Marea Baltică, Oceanul Atlantic, Marea Mediterană şi în Marea Neagră, folosind metode care pot fi considerate îndrăzneţe şi uneori agresive”, a declarat el.
În perioada septembrie-noiembrie 2015, NATO va lansa cele mai mari exerciţii militare de peste două decenii, în mai multe regiuni, incluzând Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană.
Într-o mişcare rară, armata americană a publicat luna trecută un material video în care un bombardier rusesc Su-24 a trecut în zbor pe lângă o navă de luptă americană în Marea Neagră. Anul trecut, Suedia a lansat o vânătoare după un presupus submarin rusesc care s-a avântat în arhipelagul Stockholm, adaugă News.com.
În plus, Rusia îşi actualizează capabilităţile navale şi în luna mai a dezvăluit planuri pentru construirea a doua nave de luptă noi: un portavion numit “Shtorm” şi un distrugător de clasă nouă numit “Shkval”.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.