Fost ofiţer FSB aruncă puţină lumină asupra jocurilor lui Putin în Donbas

Militanţi separatişti pro-ruşi în oraşul Doneţk din estul Ucrainei.
Militanţi separatişti pro-ruşi în oraşul Doneţk din estul Ucrainei. (Captură Foto)

Războiul hibrid purtat de Rusia în Ucraina va continua cât timp liderul rus Vladimir Putin se află în viaţă, a declarat Ilia Bogdanov, fost ofiţer FSB care a fugit în Ucraina şi a luptat în batalionul Pravy Sector din Donbas, în cadrul unui interviu acordat Ukrinform în 5 iulie.

Conflictul din Donbas va arde înăbuşit, va creşte în intensitate şi apoi iar se va calma uşor. Între timp, ruşilor li se spune că totul este în regulă. Putin distruge Rusia, naţiunea rusă şi toţi potenţialii revoluţionari vor fi exterminaţi, a adăugat Bogdanov.

Totuşi, fostul ofiţer FSB nu crede că Putin va avea curajul să lanseze o invazie deplină a Ucrainei, cu excepţia unor regiuni izolate, conform website-ului de ştiri Zik.ua.

Mai mult, Bogdanov a declarat că liderul de la Kremlin nu va aproba unificarea republicilor din Donbas cu Rusia din moment acestea vor reprezenta o povară pe umerii Moscovei.

Principalul scop al menţinerii conflictului din Donbas într-o stare înăbuşită este acela de a-i permite lui Putin să rămână la putere. Războiul din Donbas va distrage atenţia ruşilor şi îl va ajuta pe Putin să rămână la putere, a adăugat fostul ofiţer FSB.

În privinţa sancţiunilor economice aplicate de Occident împotriva Rusiei, acestea nu vor duce la proteste în masă în rândul populaţiei spălate pe creier de maşina de propagandă a lui Putin, susţine fostul ofiţer FSB.

“În Rusia, oamenii sunt pregătiţi să mănânce şi scoarţă de copac pentru anumite idealuri mitice nebuneşti. În afară de asta, sancţiunile au avut doar un impact treptat asupra Rusiei – şi ruşii s-au obişnuit cu condiţiile de viaţă din ce în ce mai proaste. Dacă sancţiunile ar fi fost aplicate rapid, atunci s-ar fi ajuns la proteste”, a mai susţinut Bogdanov.

Luna trecută, Uniunea Europeană a extins sancţiunile împotriva Rusiei până în ianuarie 2016, datorită implicării acesteia în conflictul ucrainean, un conflict soldat cu peste 6.400 de morţi şi care a făcut ca relaţiile dintre Moscova şi Occident să ajungă la cel mai jos nivel de după Războiul Rece.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de susţinerea rebelilor separatişti cu arme şi cu soldaţi. Rusia neagă cu tărie aceste acuzaţii, în pofida faptului că în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că în momentul capturării lor se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.