Zeci de mii de chinezi cer încetarea recoltării forţate de organe
focus
alte articole
În ultimele două decenii, regimul comunist chinez s-a implicat în recoltarea de organe pe viu de la deţinuţi de consţiinţă şi politici. Se crede că cei vizaţi în primele stadii au fost musulmanii uiguri, conform cercetătorilor. Ulterior, practicanţii grupului spiritual persecutat Falun Gong au devenit sursa principală pentru transplanturile de organe ilegale din China.
Cercetătorii şi investigatorii estimează că la scurt timp după anul 1999, când Partidul Comunist Chinez şi-a lansat campania de eradicare a Falun Gong, zeci de mii de oameni au fost ucişi pentru organele lor recoltate pe viu ce sunt vândute apoi cumpărătorilor bogaţi din China sau din afara ţării.
Deşi crima recoltării de organe a fost tot mai mediatizată în occident începând cu mijlocul anilor 2000, regimul chinez menţine un control strict în interiorul ţării asupra tuturor informaţiilor şi ştirilor legate de acest fenomen, care darorită numărului imens de victime este considerat un genocid.
În ciuda suprevegherii de către securitatea chineză, o petiţie lansată în China continentală pentru condamnarea recoltării de organe a strâns peste 50.000 de semnături, postrivit Minghui.org, un website condus de practicanţi Falun Gong care documentează persecuţia. Recent, peste 5.000 de oameni au semnat petiţia în provincia nordică Hebei.
În cei 16 ani de persecuţie sistematică desfăşurată în China împotriva Falun Gong, regimul comunist şi-a folosit aparatul de propagandă pentru a demoniza practica în ochii publicului.De asemenea aparatul de securitate publică şi ramura juridică a Partidului Comunist Chinez au fost folosite pentru a reţine, aresta, condamna şi "reeduca" forţat practicanţi Falun Gong.
Raportul Minghui a oferit câteva comentarii anonime ale practicanţilor care se ocupă de petiţia din Hebei. Datorită dificultăţii de a obţine informaţii precise sau detaliate din interiorul Chinei continentale şi datorită temerilor legate de siguranţa personală, numele şi locaţiile sunt deseori omise în rapoartele publicate de acest website.
“Cred că [recoltarea de organe] este chiar mai gravă decât fascismul”, a declarat un semnatar chinez. “În calitate de cetăţean chinez care am conştiinţă, găsesc acest lucru ca fiind condamnabil.”
În afara Chinei, peste 1,5 milioane de oameni din 53 de ţări au semnat petiţii similare la sfârşitul anului 2013.
Recoltarea de organe de la practicanţi Falun Gong a început în anul 2000, potrivit descoperirilor mai multor cercetători, printre care se regăsesc avocatul canadian pentru drepturile omului David Matas şi fostul membru al Parlamentului canadian David Kilgour. Cei doi şi-au publicat primul raport investigativ în 2006, folosind 52 de tipuri de dovezi pentru a documenta această crimă.
Un alt cercetător, Ethan Gutmann, a dat publicităţii cartea “Carnagiul”, care conţine rezultatele multor ani de investigaţii ale persecuţiei declanşate împotriva Falun Gong de partidul ateist de la Beijing şi a victimelor recoltării de organe sistematice ce are loc în China continentală.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.