Organizaţia Statelor Americane convoacă o întâlnire de urgenţă pe tema Venezuelei
alte articole
Secretarul general al OSA, Luis Almagro, a declarat marţi că în Venezuela au avut loc “modificări grave în ceea ce priveşte ordinea democratică”. Fostul ministrul uruguayan de Externe l-a acuzat pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro de subminarea democraţiei prin blocarea Congresului controlat de opoziţie şi plasarea de elemente loiale în Curtea Supremă a ţării.
“În Venezuela, scopul politicii s-a pierdut”, a declarat Almagro într-o scrisoare, înainte de a supune votului această chestiune în săptămânile următoare. OSA urmează să se întrunească în luna iunie în Republica Dominicană pentru întâlnirea sa anuală.
Dacă două treimi de cele 34 de state membre OSA decid că Venezuela a subminat în mod grav democraţia, ţara condusă de socialişti ar putea fi suspendată din această organizaţie.
Nu ar fi pentru prima dată când ar fi suspendat un stat OSA. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 2009, când Honduras a fost suspendat după ce armata l-a înlăturat pe preşedintele Manuel Zelaya.
Între 1962 şi 2009, OSA a suspendat de asemenea Cuba comunistă. Havana încă nu s-a reîntors totuşi în grup. Ca şi Venezuela, Cuba susţine că OSA este o sclavă a Statelor Unite.
Maduro a răspuns cerinţelor lui Almagro, făcând apel la o “rebeliune naţională”, pentru a lupta împotriva a ceea ce el a descris ca fiind o “agresiune internaţională”.
Preşedintele venezuelean a precizat că Almagro şi-a depăşit autoritatea şi a subminat principiile OSA atunci când a decis să lucreze cu opoziţia venezueleană şi cu guvernul american pentru a-i slăbi administraţia.
“Almagro, poţi să faci ce vrei cu carta ta democratică. Venezuela trebuie să fie respectată”, a declarat Maduro la un miting pro-guvern la care au participat muncitori din domeniul transporturilor. El a adăugat că plănuieşte să dea în judecată conducerea Adunării Naţionale pentru trădare şi uzurparea puterilor prezidenţiale.
Criza economică
Venezuela, cu o populaţie de aproximativ 30 milioane de locuitori, se află în prezent în mijlocul unei crize economice tot mai adânci, care este marcată prin hiperinflaţie, lipsuri cronice de alimente, medicamente şi produse de bază, pene de curente zilnice şi tot mai multe proteste stradale împotriva conducerii socialiste.
Pe măsură ce economia se confruntă cu tot maimulte dificultăţi, iar partidele de guvernament blochează opoziţia să-şi desfăşoare activităţile în Congres, tensiunile continuă să crească în ţara profund polarizată. Liderii opoziţiei încearcă în prezent să îl înlăture de la putere pe Maduro printr-un referendum.
Oficialii guvernului din Caracas au confirmat sâmbătă că au avut loc discuţii secrete cu liderii din opoziţie, în Republica Dominicană, pentru a se găsi o soluţie la impasul politic actual din Venezuela.