Ordonanţa traseismului. Liberalii ameninţă din nou că sesizează CCR

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a denunţat miercuri atitudinea celor de la PSD în privinţa aplicării deciziei Curţii Constituţionale referitoare la infama OUG 55, aşa-numita ordonanţă a traseismului care a provocat migraţia a 540 de primari, 171 de consilieri judeţeni şi 4.378 de consilieri locali - majoritatea dintre care au ajuns în tabăra social-democraţilor.
Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
18.02.2015

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a denunţat miercuri atitudinea celor de la PSD în privinţa aplicării deciziei Curţii Constituţionale referitoare la infama OUG 55, aşa-numita ordonanţă a traseismului care a provocat migraţia a 540 de primari, 171 de consilieri judeţeni şi 4.378 de consilieri locali - majoritatea dintre ei ajungând în tabăra social-democraţilor.

"Majoritatea PSD din comisiile Camerei Deputaţilor nu respectă decizia CCR cu privire la OUG 55 privind migraţia aleşilor locali. PNL consideră că nereglementarea situaţiei aleşilor locali care au migrat nu corespunde solicitării CCR care spune explicit că Parlamentul urmează să reglementeze, prin legea de respingere, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014, pentru a le pune în acord cu decizia CCR", a precizat Raluca Turcan.

Judecătorii CCR au constatat neconstituţionalitatea ordonanţei traseismului, urmând ca Parlamentul să facă modificările necesare pentru a remedia situaţia printr-o lege de respingere.

"În măsura în care formula adoptată de Parlament nu este în acord cu decizia CCR, PNL va sesiza din nou CCR cu prevederile legii de respingere a OUG 55. PNL cere ca toţi cei care intră sub incidenţa acestei decizii a Curţii Constituţionale să îşi piardă mandatul de ales local", a subliniat Raluca Turcan.

CCR a stabilit că OUG 55 încalcă Constituţia "numai în raport cu situaţia consilierilor locali şi judeţeni", care sunt aleşi pe liste, nu şi în raport cu primarii şi preşedinţii CJ - aleşi uninominal -, care nu îşi pierd neapărat mandatul.

Dacă în cazul consilierilor locali şi judeţeni traseişti lucrurile sunt clare - îşi vor pierde mandatele - în ceea ce îi priveşte pe primari, soarta acestora rămâne la latitudinea Parlamentului, care, în legea de respingere a ordonanţei, poate să decidă fie păstrarea, fie anularea mandatelor edililor migratori.

Într-un Parlament în care social-democraţii deţin încă majoritatea, este greu de crezut că aceştia vor fi dornici să piardă cei peste 400 de edili care au trecut de partea lor graţie ordonanţei de urgenţă iniţiată de Liviu Dragnea.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor