Ordonanţa privind interceptările, raport negativ în Comisii

Ordonanţa dată de Guvern pentru a regla problema interceptărilor din dosarele penale, după ce CCR-ul a scos SRI-ul din cărţi, a primit raport de respingere în comisiile de specialitate din Parlament.
Parlamentul Romaniei, vot in plenul reunit al Camerelor, deputati si senatori.
Parlamentul Romaniei, vot in plenul reunit al Camerelor, deputati si senatori. (Epoch Times România)

Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate din Senat au adoptat marţi un raport de respingere a ordonanţei privind interceptările, dată de Guvern după ce CCR a declarat neconstituţional textul de lege în baza căruia SRI-ul putea face interceptări în dosarele penale.

Ordonanţa a fost respinsă cu majoritatea voturilor celor prezenţi, relatează Mediafax.

Ordonanţa de urgenţă va fi supusă votului în plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Reamintim că, pe 16 februarie, Curtea Constituţională a decis că prevederea din Codul de Procedură Penală în baza căreia serviciile puteau face interceptări în dosarele penale este neconstituţională. Detalii aici

După ce CCR a dat publicităţii şi motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională prevederea din Codul de Procedură Penală ce permitea serviciilor să facă interceptări în dosarele penale, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă menită să reaşeze situaţia în matcă.

Ordonanţa prevede că procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii, dar nu şi personalul serviciului secret.

De asemenea, ordonanţa modifică şi Legea privind organizarea şi funcţionarea SRI astfel încât pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale. La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice în dosarele de cercetare penală.

Totodată, ordonanţa creează cadrul legal pentru ca Ministerul Public şi DIICOT să aibă structuri de poliţie judiciară pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. Aceste structuri vor fi formate din ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară detaşaţi de la MAI, care îşi vor desfăşura activitatea sub directa conducere şi controlul nemijlocit al procurorilor.

Prin excepţie de la prevederile legii, "organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penală speciale, în sensul prevăzut expres de Codul de procedură Penală şi anume art. 55 alin. 5 şi 6, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică" în ceea ce priveşte mandatele de siguranţă naţională care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal şi infracţiunea de terorism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne