Ordonanţa de abrogare a OUG 13, în dezbaterea Consiliului Superior al Magistraturii

Membrii CSM vor dezbate marţi ordonanţa prin care Guvernul Grindeanu a abrogat, după zile în şir de proteste ce au scos în stradă sute de mii de români, faimoasa ordonanţă a mutilării Codului Penal.
Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). În imagine, presa ţinută să urmărească dezbaterile pe monitotul de televizor
Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). În imagine, presa ţinută să urmărească dezbaterile pe monitotul de televizor (Epoch Times România)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va analiza, marţi, în şedinţă de plen, solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a OUG 14, act normativ prin care a fost abrogată ordonanţa vizând modificarea Codurilor penale, relatează Hotnews.

Solicitarea de avizare a proiectului a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei duminică, zi în care, la presiunea străzii, OUG 13 a fost abrogată de Guvern. În solicitarea trimisă CSM, semnată de Florin Iordache, numărul legii privind Codul penal este scris greşit, respectiv "Legea 268/2009", arata sursa citată.

Reamintim că OUG 14 a stârnit deja numeroase discuţii şi temeri în presă. Astfel, societatea civilă şi specialişti precum judecătorul Cristi Danileţ, experta anti-corupţie Laura Ştefan au tras semnale de alarmă arătând că deşi aparent ordonanţa care a scos în stradă sute de mii de români a fost abrogată, dacă OUG 14 va fi respinsă de Parlamentul majoritar PSD/ALDE, OUG 13 practic va reînvia.

Mai mult, potrivit Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor, OUG 14/2017 a fost adoptată cu încălcarea legii 24/2000 privind tehnica legislativă şi NU există GARANŢIA că această abrogare îşi va face până la capăt efectul!

Astfel, art. III. din noua OUG, nr. 14/2017 prevede că ”prezenta Ordonanţă intră în vigoare la data Publicării în Monitorul Oficial , Partea I.”, publicare care a avut loc în cursul după amiezii de astăzi, 5 februarie 2017, cu 5 zile înainte de intrarea în vigoare a prevederilor art. I. din OUG 13/2017. Or, această prevedere a art. III din OUG 14/2017 ESTE CONTRARĂ DISPOZIŢIILOR ART. 58, ALIN. (2) DIN LEGEA NR. 24/2000, privind tehnica legislativă, potrivit cărora, posibilitatea intervenţiei legislative asupra unui act normativ (abrogarea în cazul de faţă) aflat în perioada cuprinsă între publicarea în Monitorul Oficial şi intrarea în vigoare, este condiţionată de obligaţia ca intervenţia legislativă respectivă (reprezentată în cazul de faţă art. I din OUG 14/2017 care abrogă art. I din OUG 13/2017) să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ asupra căruia urmează a se interveni legislativ (în cazul de faţă, art. I din OUG 13/2017, care urmează a fi abrogat). Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne