Ordonanţa care mutilează Codurile penale, abrogată

Ordonanţa de urgenţă nr 13, care modifică Codurile penale în favoarea infractorilor, a fost în final abrogată de Guvernul Grindeanu.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Pe fundalul celor mai mari proteste de stradă de la Revoluţie, premierul Sorin Grindeanu a decis să abroge, în cadrul unei şedinţe de guvern organizate în mod excepţional duminică, infama ordonanţă de urgenţă care modifică Codurile penale.

Dacă ar fi intrat în vigoare, infama OUG 13 ar fi dinamitat mii de dosare penale şi ar fi dezincrimiat practic abuzul în serviciu. Sute de mii de români, societatea civilă, principalii actori din Justiţie, preşedintele, opoziţia, Comisia Europeană, PPE, unii dintre partenerii internaţionali ai ţării etc., toţi se exprimaseră deja împotriva mutilării Codurilor penale.

"Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca, în perioada imediat următoare, Ministerul Justiţiei să demareze de urgenţă dezbateri publice cu toate partidele politice şi cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanţa care a fost abrogată astăzi. Totodată, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care să pună în acord deciziile Curţii Constituţionale, Directivele europene, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament", se arată într-un comunicat remis de Guvern.

Tot astăzi, a fost aprobat şi Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18 mai 2016 (pe vremea fostului premier Dacian Cioloş, când s-a decis, de asemenea, modificarea Codurilor penale prin OUG) şi la data de 31 ianuarie 2017 (când Sorin Grindeanu a dat undă verde OUG 13).

La scurt timp după anunţ, ordonanţa de abrogare a OUG 13, respectiv OUG 14, a fost publicată în Monitorul Oficial.

OUG 14, sub lupă

"A apărut Ordonanţa de Urgenţă nr. 14 de azi. Se abrogă în întregime OUG 13/2017 de marţi noaptea şi ajustează două texte din Codul de procedură penală exact aşa cum a spus CCR în deciziile nr. 586/2016 şi nr. 614/2016. Bonus: se renunţă la chestiunea absurdă cu denunţul în 6 luni. Aceasta înseamnă: ne întoarcem la situaţia juridică dinainte de marţi noapte. Nu este afectat negativ niciun dosar penal.

Şi totuşi este o problemă: art. 25 alin 5 C.proc.pen. respecta cerinţa impusă de CCR în OUG apărut marţi noaptea, dar nu mai respectă această cerinţă în OUG 14/2017, care o înlocuieşte. Aş vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG.

Încerc să explic: acel articol din C.proc.pen. spune că dacă un dosar se prescrie, instanţa nu ar trebui să soluţioneze chestiunea prejudiciului. Prin decizia 586/2047 CCR a spus că trebuie să fie soluţionată această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marţi noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstiţionalitate.

Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parţial neconstituţională, cu privire la un articol, şi anume art 25 alin 5 C.proc.pen. Dosarele nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR", a comentat, pe pagina sa de Facebook, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne