Ordonanţă a austerităţii. La orizont, îngheţarea salariilor pentru bugetari şi a pensiilor, concediul medical – 65% din salariu
Cea mai recentă variantă a ordonanţei de austeritate include măsuri precum plafonarea salariilor şi indemnizaţiilor pentru bugetari, neindexarea pensiilor cu rata inflaţiei, reducerea indemnizaţiei pentru concediul medical de la 75% la 65% şi diminuarea finanţării partidelor politice din bugetul de stat, conform G4Media.
Discuţiile din cadrul coaliţiei de guvernare s-au încheiat vineri fără un consens, urmând ca liderii să se întâlnească din nou sâmbătă pentru a stabili forma finală a ordonanţei.
Printre prevederile incluse se numără modificarea indemnizaţiei pentru concediul medical, care va fi calculată prin aplicarea unui procent de 65% asupra bazei de calcul.
Referitor la finanţarea partidelor, sumele alocate din bugetul de stat vor fi între 0,005% şi 0,01% din PIB, faţă de nivelurile actuale, care sunt de minimum 0,01% şi maximum 0,04% din PIB.
Indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate vor fi plafonate la nivelul lunii decembrie 2024. În plus, în 2025, autorităţile nu vor acorda vouchere de vacanţă conform legislaţiei în vigoare.
De asemenea, sporurile, indemnizaţiile şi alte elemente salariale ale angajaţilor din sectorul public vor rămâne la nivelul din decembrie 2024. Indemnizaţia de hrană va fi, de asemenea, menţinută la acelaşi nivel.
Orele suplimentare efectuate de angajaţii de la stat vor fi compensate exclusiv cu timp liber corespunzător, iar ocuparea posturilor vacante în instituţiile publice va fi suspendată începând cu 1 ianuarie 2025, cu excepţia posturilor unice vacante.
Bursele studenţilor vor fi plafonate la nivelul lunii decembrie 2024, iar reducerea de 90% la transportul intern auto şi feroviar va fi aplicabilă doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi instituţia de învăţământ, pe durata anului universitar.
Pentru anul şcolar 2025–2026, cuantumul minim al burselor pentru învăţământul preuniversitar va fi:
- bursă de merit: 450 lei/lună,
- bursă de rezilienţă: 300 lei/lună,
- bursă socială: 300 lei/lună,
- bursă tehnologică: 300 lei/lună.
În 2025, statul va suspenda aplicarea articolelor 1 şi 2 din Legea nr. 270/2024 privind suportarea cheltuielilor pentru repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate.
Plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive va fi eşalonată astfel:
- 5% în primul an de la executorialitate,
- 10% în al doilea an,
- 25% în al treilea şi al patrulea an,
- 35% în al cincilea an.
Până la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat pe 2025, cotele din impozitul pe venit colectat vor fi distribuite astfel:
- 15% către bugetul local al judeţului,
- 63% către bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor,
- 22% într-un cont special gestionat de direcţiile de finanţe, conform prevederilor bugetului de stat pentru 2025.