Opoziţia din Venezuela iese pe străzi pentru a cere demisia lui Maduro

Opoziţia venezueleană a ieşit pe străzile din Caracas intensificând apelurile pentru a-l determina pe preşedintele Nicolas Maduro să demisioneze. Furia se amplifică pe măsură ce Maduro urmăreşte să împiedice un referendum care ar putea duce la demiterea sa.
Ofiţerii de poliţie încearcă să disperseze manifestanţi anti-guvern în Caracas, Venezuela, 16 septembrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.09.2016

Sute de manifestanţi au mărşăluit vineri pe străzile din Caracas, ca urmare a nemulţumirilor tot mai mari faţă de modul în care gestionează preşedintele Nicolas Maduro economia ţării.

Coaliţia pentru Unitate Democratică, formată din aproximativ 30 de grupuri politice, trebuie să strângă 4 milioane de semnături pentru a declanşa un plebiscit, care ar trebui să se desfăşoare înainte de 10 ianuarie pentru a se putea organiza noi alegeri prezidenţiale. Dacă referendumul are loc după acea dată, şi Maduro ar pierde, atunci vicepreşedintele său va prelua conducerea şi socialiştii vor rămâne la putere.

Cel mai recent protest a avut loc în condiţiile în care Consiliul Naţional Electoral (CNE) a anunţat joi că întâlnirea pentru organizarea etapelor următoare ale procesului pentru referendum va fi amânată până luni. Liderul opoziţiei, Henry Ramos Allup, a acuzat guvernul lui Maduro că încearcă să saboteze referendumul.

Allup a cerut venezuelenilor să protesteze împotriva mişcării lui Maduro, dar prezenţa la protestul de vineri a fost slabă comparativ cu un protest anti-Maduro dn 1 septembrie, la care au participat aproximativ 1 milion de oameni.

Allup a declarat pe Twitter că guvernul a urmărit să închidă accesul în oraş pentru a opri oamenii să vină la protest.

Nemulţumiri tot mai mari

Popularitatea lui Maduro a decăzut constant în mijlocul prăbuşirii economice a ţării, care a dus la lipsuri cronice de alimente, o inflaţie foarte mare şi o recesiune de 3 ani.

Sondajele au indicat că Maduro va pierde la referendum, iar un sondaj realizat de firma Datanalisis a raportat că 80% dintre venezueleni doresc schimbarea guvernului. Maduro a declarat că opoziţia tot mai mare faţă de administraţia sa reprezintă un paravan pentru o tentativă de lovitură de stat condusă de SUA.

Venezuela, care se bazează puternic în prezent pe exporturile de petrol, a fost lovită de criză după ce preţurile globale la petrol au scăzut puternic în 2014. Fondul Monetar Internaţional a declarat că inflaţia din ţară va depăşi 700%.

În mijlocul tulburărilor tot mai mari, guvernul lui Maduro a luat măsuri pentru a suprima opoziţia. Unul dintre grupurile de opoziţie, Justice First (Justiţia pe Primul Loc), a declarat că cinci dintre activiştii săi au fost arestaţi înaintea protestului de vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor