Zeci de mii de venezueleni trec graniţa în Columbia după medicamente şi hârtie igienică

Asemenea României din anii '80, din Venezuela socialistă au dispărut zahărul, uleiul, hârtia igienică, medicamentele, carnea, etc. În weekend însă, graniţele deschise temporar au permis unui puhoi de oameni să treacă în Columbia pentru a le procura.
Uun grup de femei se întorc în Venezuela după ce au trecut graniţa în Columbia pentru cumpărături.
Uun grup de femei se întorc în Venezuela după ce au trecut graniţa în Columbia pentru cumpărături. (Captură Foto)

Zeci de mii de venezueleni s-au revărsat duminică peste frontiera cu Columbia pentru a cumpăra alimente şi medicamente după ce guvernul din Caracas a ordonat deschiderea frontierei pentru prima dată în 11 luni. Preşedintele Nicolas Maduro a autorizat o fereastră de doar 12 ore pentru ca cetăţenii săi să treacă podul ce leagă oraşul Tachira, Venezuela, de Cucuta, Columbia.

Venezuela, pe vremuri cea mai bogată ţară din America Latină, posesoare a unor zăcăminte de ţiţei comparabile cu cele ale Arabiei Saudite, se confruntă de peste 8 ani cu o criză economică masivă. Fostul preşedinte marxist Hugo Chavez a înscris societatea venezueleană pe un parcurs socialist "bolivarian", plin de naţionalizări şi măsuri de control guvernamental asupra preţurilor şi economiei în general.

Rezultatul este şocant de asemănător cu cel al altor experimente comuniste din istorie: penurie de bunuri şi alimente de bază, dublate de o economie falimentară, o piaţă neagră înfloritoare, lideri idioţi dar populişti, corupţie din plin. Asemenea României anilor '80, de pe rafturile supermarketurilor venezuelene au dispărut nu numai alimente de bază precum zahărul şi uleiul, carnea şi legumele - ci şi hârtia igienică, medicamentele, pasta de dinţi, săpunul şi multe alte produse de strictă necesitate.

La fel de asemănător cazului României, economia socialistă promovată de Hugo Chavez nu a produs numai sărăcirea populaţiei, ci şi o nouă clasă - ciocoimea socialistă. Exponentă a noii pături sociale, este ambasadoarea şi fiica liderului venezuelean - Maria Chavez, care, în ciuda deselor declaraţii ale tatălui ei că "a fi bogat este rău", a reuşit să strângă prin muncă cinstită peste 4 miliarde USD în bănci din SUA şi Andorra.

Mai rău, în ciuda bugetelor sociale uriaşe acordate de fostul lider marxist, Venezuela "beneficiază" de o imensă rată a crimei, Caracasul fiind unul dintre cele mai periculoase oraşe de pe glob, înregistrând anual mai multe crime decât Bagdadul - uneori peste 60 de omucideri pe weekend.

Protestele din ultimele luni - când situaţia a ajuns atât de disperată încât economia este lovită şi de pene de curent - au fost primite cu violenţă de Nicolas Maduro, sucesorul lui Chavez, care ar trebui să conducă mica ţară mai departe către "paradisul" comunist. Venezuela este momentan răvăşită de tulburări, alimentele sunt raţionalizate, penuria fiind suficient de adâncă încât se raportează zilnic bătăi la supermarketurile care distribuie alimente, cât şi cazuri frecvente în care oamenii mânăncă animale de stradă.

Experimentul din Venezuela seamănă foarte mult cu cel al regimului comunist din România: lipsă de ulei, zahăr, carne, medicamente, haine, săpun, hârtie igienică. Totul, sub patronajul unei noi pături de "lideri" - ticăloşi, corupţi, idioţi şi populişti

Peste weekend, aproximativ 25.000 de persoane au năvălit în oraşul de frontieră columbian Cucuta pentru a cumpăra produse de bază. “Nu există medicamente pentru copii şi ne mor”, a declarat o femeie agenţiei de ştiri franceze AFP. “Oamenii nu au nici măcar săpun pentru a-şi spăla hainele”.

Cucuta a desfăşurat aproximativ 300 de poliţişti pentru a monitoriza situaţia la cele mai mare supermarketuri ale oraşului după ce au fost raportate îmbrânceli. Totuşi, în general, situaţia din Columbia a rămas în mare parte paşnică.

În august 2015 Maduro a închis graniţa cu Columbia pentru a opri contrabanda, care dpă cum era de aşteptat luase un avânt dramatic, îmbogâţind bandele de criminali de pe ambele părţi ale frontierei.