Vitalia Pavlicenco, candidat comun din partea a cinci partide la alegerile prezidenţiale
alte articole
Reprezentanţii acestor partide au decis vineri, prin vot secret, sprijinirea Vitaliei Pavlicenco in procesul de colectare a semnăturilor pentru înaintarea în calitate de „candidat independent proeuropean, unionist”, la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.
„Conştiente de situaţia tot mai gravă, în care s-a prăbuşit Republica Moldova, de falimentul democraţiei, de justiţia ne-independentă, de populismul promovat de guvernările pretins proeuropene şi de corupţia endemică, noi, partidele de esenţă naţională şi de orientare europeană, ne-am angajat într-un dialog, pentru un proiect durabil, contând pe un parteneriat politic şi electoral, precum şi pe o fuziune într-o singură formaţiune”, se arată într-o declaraţie de presă.
Reamintim că PNL-ul Vitaliei Pavlicenco, PLR, Partidul Democraţia Acasă şi Partidul Dreapta au purtat negocieri pentru avansarea unui candidat comun al partidelor unioniste, dar aceste discuţii nu au dus la un rezultat.
”Negocierile iniţiate de PNL în luna iulie, finalizate la 2 septembrie par să nu fi avut din start menirea de a identifica un candidat unionist. La prima întâlnire cu echipa PNL, din care nu făcea parte Vitalia Pavlicenco, noi, liderii Dreptei, am formulat foarte clar condiţia noastră – vom pleda pentru un candidat unic din partea partidelor enumerate de PNL doar cu condiţia ca acest candidat să aibă un program sută la sută unionist. După mai multe runde de negocieri, în cadrul cărora s-a solicitat din partea altor entităţi partinice să nu se marşeze doar pe ideea unionistă, la 2 septembrie, partidul unionist Dreapta a părăsit formatul, deoarece nu a fost de acord cu diluarea mesajului unionist în cel pro-european. Am argumentat că unioniştii sunt cei mai pro-europeni şi a venit timpul ca opţiunea unionistă să aibă segmentul său de votanţi pentru a reuşi realizarea cât mai grabnică a unirii Republicii Moldova cu România. La 3 septembrie a mai avut loc o rundă de negocieri, deja în lipsa Dreptei, de la care s-a retras şi Sfatul Ţării 2. Cele 5 partide rămase au făcut alegerea”, a explicat pentru Epoch Times Ana Guţu, preşedintele Partidului unionist Dreapta, care s-a înscris în cursa pentru alegerile prezidenţiale.