Opinie: Federaţia Rusă este ţară agresor, doreşte să preia controlul asupra întregii R. Moldova

Prin aşa-zisele griji pe care şi le-ar face Kremlinul privind etnicii ruşi din Transnistria, Oazu Nantoi consideră că, de fapt, Rusia îşi doreşte să preia controlul asupra întregii Republici Moldova, iar faptul că Şevciuk a fugit la Chişinău nu este întâmplător.
Oazu Nantoi, analist politic de la Chişinău
Oazu Nantoi, analist politic de la Chişinău (captură foto / unimedia.md)

După declaraţiile îndrăzneţe ale Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, de la începutul lunii iulie, potrivit cărora autorităţile Republicii Moldova ar contribui la crearea unor ameninţări la adresa regiunii transnistrene, analistul politic Oazu Nantoi a venit cu o reacţie, subliniind faptul că „Federaţia Rusă este ţara agresor, care doreşte să preia controlul asupra întregii Republici Moldova”.

„La 19 noiembrie 2001, Federaţia Rusă şi Republica Moldova au semnat un tratat de cooperare şi prietenie, deci Articolul 5, din acel tratat presupune că înaltele părţi contractante nu vor susţine sub nici o formă manifestările de separatism. Totodată, Federaţia Rusă, dacă privim decizia Curţii Europene din 8 iulie 2004, este ţara responsabilă pentru instigarea şi conservarea conflictului.

Declaraţia Dumei de Stat a Federaţiei Ruse a devenit posibilă în condiţiile când clasa politică de la Chişinău a acceptat schema eronată de percepere a conflictului impusă de Federaţia Rusă şi să perceapă aşa-zisul conflict transnistrean ca un instrument de business murdar din contul perspectivei statalităţii Republicii Moldova”, a declarat Nantoi, contactat de TRIBUNA pentru a afla poziţia sa cu privire la declaraţia Dumei de Stat de la Moscova.

În context, politicianul a ţinut să menţioneze şi despre refugiul fostului lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk la Chişinău, simţindu-se oarecum ameninţat de forţele ruse din regiunea separatistă. „Faptul că Evgheni Şevciuk a fugit pe malul drept la partenerii săi de business reprezintă o dovadă a aşa-zisului conflict dintre Moldova şi Rusia. Prin urmare, Federaţia Rusă este ţara agresor, care doreşte să preia controlul asupra întregii Republici Moldova, inclusiv prin agenţi de influenţă de tipul lui Igor Dodon, iar noi suntem nişte mămăligari, care suntem umiliţi şi scuipaţi la noi acasă, însă pentru noi asta este o normalitate”, a comentat Nantoi.

Amintim că la 6 iulie Duma de stat de la Moscova a pregăti o declaraţie, făcând astfel apel către autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina să reia de urgenţă tratativele în formatul 5+2. Totodată parlamentarii ruşi ar solicita celor două state să renunţe la ceea ce ei numesc „orice forme de presiune asupra Transnistriei”. Unul dintre argumentele cu care vine Kremlinul ar fi numărul de 200 mii de cetăţeni ruşi din Transnistria, bunăstarea şi siguranţa cărora s-ar afla, în opinia Federaţiei Ruse, în pericol.

Tot atunci, comentatorul politic Vlad Ţurcanu a atenţionat că „numai menţionarea faptului că în regiunea transnistreană există 200 mii de cetăţeni ruşi ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorităţile moldovene. Acest motiv a fost folosit de Moscova şi când a invadat Ucraina în 2014”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe