Oazu Nantoi: "Conflict transnistrean" este un proiect de edificare a Moldovei în limitele frontierelor fostei RSSM

Deşi, aparent, în fruntea statului Republica Moldova se va afla noul preşedinte ales, Igor Dodon, din umbră, moldovenii vor fi conduşi de regimul de la Kremlin, consideră analistul politic, Oazu Nantoi.
Oazu Nantoi, analist politic din Moldova
Oazu Nantoi, analist politic din Moldova (politics.md)

„Fenomenul cunoscut sub denumirea de „conflict transnistrean” nu este un conflict intern, interetnic sau interconfesional, ci este conflictul dintre proiectul de edificare a statului Republica Moldova, în limitele frontierelor fostei RSS Moldoveneşti, şi ambiţiile neoimperiale ale Federaţiei Ruse”, a declarat într-un interviu pentru Digi24.ro, analistul politic, Oazu Nantoi.

Acesta consideră că trupele ruseşti sunt menţinute ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, iar Federaţia Rusă este singurul stat care sfidează suveranitatea, integritatea teritorială şi statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

„Competenţele „şefilor” de la Tiraspol sunt strict determinate de Rusia. Lor li se permite să fure nestingherit. De regulă – în cârdăşie cu funcţionarii şi politicienii corupţi din Republica Moldova (RM) şi Ucraina, şi cu condiţia că „nu-i uită” şi pe patronii săi de la Moscova. Ei sunt obligaţi să menţină, utilizând instrumentele unui regim autoritar şi xenofob, controlul rigid asupra populaţiei din regiune, anihilând dur orice abatere de la ideologia „oficială” de „avanpost al Rusiei”. Şi, principalul, să execute docil toate ordinele şi indicaţiile Kremlinului privind relaţiile cu RM”, a adăugat politicianul basarabean.

Dacă la prima vedere s-ar părea că Rusia ar avea nevoie de Transnistria, atunci, membrul PPEM este de altă părere. Acesta consideră că Federaţia Rusă are nevoie de întreaga RM, dorind să transforme acest stat „într-un pseudo-stat, paralizat din interior şi controlat de Rusia din exterior”.

„Pentru început, Rusia a impus două mecanisme de conservare a situaţiei şi de neadmitere a oricărui progres în direcţia soluţionării conflictului. Este vorba de formatul „unic” al operaţiunii de menţinere a păcii, impus prin semnarea, la 21 iulie 1992, a Acordului privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat în regiunea Nistreană a Republicii Moldova. Al doilea mecanism este formatul pentalateral al „Consfătuirii permanente pentru probleme politice în cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea Trasnistreană”, oficializat în februarie 2002”, a opinat Nantoi.

Analistul a ţinut să mai notifice un lucru important, şi anume că până în prezent nimeni nu manifestă mare interes faţă de soluţionarea conflict transnistrean, „nici societatea moldovenească, debusolată şi atomizată, nici clasa politică din RM şi nici comunitatea internaţională, care este pe deplin mulţumită de faptul că acest conflict este „îngheţat”, nimeni nu se ucide, refugiaţii din RM nu asaltează frontiera UE etc.”.

Prin aşa-zisul statut juridic special pe care ar fi trebuit să-l ofere Moldova regiunii transnistrene nu s-a vrut decât obţinerea unui control asupra R. Moldova de către Federaţia Rusă, este de părere Nantoi.

„Drept model al „doleanţelor” Rusiei poate servi documentul, cunoscut sub denumirea de „Memorandumul Kozak”, a cărui semnare a eşuat la 25 noiembrie 2003. Pe atunci, profitând de incompetenţa strigătoare la cer al fostului preşedinte Vladimir Voronin, Rusia a încercat să impună un model de organizare internă a statului ”reîntregit”, care i-ar fi permis să exercite controlul total asupra RM, nemaivorbind de legalizarea prezenţei militare ruseşti. Însă, în urma unei intervenţii energice, din partea SUA în special, Voronin a fost nevoit să renunţe la semnarea acestui document odios şi, intrând în panică, a devenit peste noapte comunist pro-european”, a specificat expertul moldovean.

Acum, după zece ani, la ideea federalizării a revenit Igor Dodon, noul preşedinte ales al Moldovei. Nantoi a ţinut să puncteze că recent „la Chişinău a fost organizată o conferinţă, în cadrul căreia Dodon a prezentat ”Concepţia principiilor de bază ale Moldovei federale”. Fireşte că în capul mesei la acea conferinţă ”ştiinţifică” se aflau ”experţii cu epoleţi” de la Institutul Rus de Cercetări Strategice (РИСИ), al cărui fondator este Vladimir Putin şi care este o extensie a serviciilor speciale ruseşti”.