Matrixul mai vrea: "Este nevoie de o lege a securităţii cibernetice. România a devenit şi ea o ţintă"

Sistemul de securitate cibernetică din România are încă slăbiciuni, însă se fac paşi pentru îmbunătăţirea acestuia, a anunţat premierul Dacian Cioloş.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Eugen Horoiu)

Premierul Dacian Cioloş a avut vineri o întrevedere cu ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Raul Bostan, unde s-a discutat despre sistemul de securitate cibernetică din România.

"Am avut totodată o discuţie despre sistemul de securitate cibernetică, unde România are încă, să spun, slăbiciuni. Avem această autoritate care se ocupă de securitate cibernetică şi o să vedem ce măsuri putem lua şi aici în cursul acestui an. Această autoritate are câteva propuneri pentru a îmbunătăţi mediul securităţii cibernetice în România", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

La rândul său, ministrul Comunicaţiilor a subliniat că România are neapărat nevoie de o Lege a securităţii cibernetice pentru că a devenit şi ea "o ţintă".

"Legea securităţii cibernetice o vom pune în dezbatere publică. Este nevoie de o lege a securităţii cibernetice. România a devenit, în ultimul timp, şi ea o ţintă. Din acest punct de vedere suntem pregătiţi şi avem un plan de măsuri extrem de precis, conform Strategiei de securitatea cibernetică.

Avem divizii pregătite pentru a asigura securitatea cibernetică. Degeaba construim infrastructură de internet şi investim în platforme, degeaba facem interoperabilitate şi registre de date dacă nu suntem în stare să ni le protejăm", a declarat Marius Raul Bostan.

După incidentul Charlie Hebdo din 7 ianuarie 2015 numeroase guverne europene sunt puse sub presiune de către agenţiile de servicii secrete pentru a introduce legislaţiecare să anuleze drepturile la intimitate şi protecţia corespondenţei, şi care dau puteri discreţionare departamentelor de informaţii.

Amintim că legile de tip Bog Brother s-au lovit de critici dure din partea societăţii civile, multe persoane şi organizaţii considerând că, prin astfel de legi, se vrea practic anularea dreptului românilor la anonimitate şi intimitate.

După incidentul Charlie Hebdo din 7 ianuarie 2015 numeroase guverne europene sunt puse sub presiune de către agenţiile de servicii secrete pentru a introduce legislaţie care să anuleze drepturile la intimitate şi protecţia corespondenţei, şi care dau puteri discreţionare departamentelor de informaţii.

În România, George Maior şi-a dat demisia din funcţia de şef al SRI după ce a încercat în repetate rânduri să introducă legislaţie abuzivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne