Iohannis cheamă liderii de partide la consultări. Pe masă, legile Big Brother (surse)

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat miercuri toţi liderii de partid la a patra rundă de consultări la Palatul Cotroceni şi, potrivit informaţiilor obţiunute de agenţia Agerpres, care citează surse oficiale, vor avea loc discuţii pe tema controversatei legii a securităţii cibernetice.
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
05.05.2015

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat miercuri toţi liderii de partid la a patra rundă de consultări la Palatul Cotroceni şi, potrivit informaţiilor obţiunute de agenţia Agerpres, care citează surse oficiale, vor avea loc discuţii pe tema controversatei legii a securităţii cibernetice.

Recent, surse politice citate de Gândul.info, susţineau că un nou proiect de lege marca "Big Brother" şi-a găsit drumul spre Parlament via Klaus Iohannis. Şeful statului ar fi trimis un draft al noii legii a securităţii cibernetice grupurilor parlamentare şi ar urmări ca, în scurt timp, să se ajungă la un consens politic pe marginea acestui proiect.

Proiectul de lege privind reţinerea datelor, la care au lucrat structurile de informaţii, este în prezent în stadiul de draft. Până să îl trimită în Parlament, Iohannis ar fi avut o discuţie informală cu reprezentanţi ai societăţii civile, în contextul în care este de notorietate faptul că "Legea Securismului Cibernetic", în multiplele ei variante, a fost puternic contestată în rândul cetăţenilor care s-au plâns că le sunt subminate drepturile.

De altfel, judecătorii CCR au declarat neconstituţionale mai multe legi de tip "Big Brother", motivul principal fiind că este nevoie de un mandat de la judecător pentru reţinerea datelor.

Proiectul vizează completarea legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice şi prevede că datele de trafic, localizare şi identificare pot fi puse la dispoziţia instanţelor, organelor de anchetă sau celor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale - SRI, SIE, SPP, MApN, MAI şi MJ, prin structuri specializate - doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului.

Mai multe detalii despre noul proiect de lege care va încerca însă să treacă de rigorile Curţii Constituţionale aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor