Bogdan Manolea (ApTI): ”Serviciile secrete nu ar trebui să aibă drept de iniţiativă legislativă de facto" (Video)
alte articole
”Dezbaterile pe legile Big Brother au fost extrem de ciudate, pentru că n-au existat deloc. Şi legea privind securitatea cibernetică a trecut foarte uşor fără dezbateri suficiente. Serviciile secrete nu trebuie să aibă un drept de iniţiativă nici de facto aşa cum s-a întâmplat în România pe aceste legi şi nici să influenţeze procesul decizional din Parlament”, a afirmat Bogdan Manolea, directorul Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet în cadrul dezbaterii ”Ce au voie serviciile de informaţii să facă”, organizată azi de IER şi Fundaţia Friedrich Ebert.
”Trebuie să ne punem întrebarea dacă vrem supraveghere generalizată sau nu? O altă întrebare este dacă e acceptabil să supraveghem întreaga societate din România pentru a-l prinde pe X sau Y şi dacă da, care este supravegherea maximă admisă. Trebuie să colectăm toate datele de trafic din toate comunicaţiile? Putem cere tuturor care cumpără cartele pre-pay să-şi dea datele de identitate?”, a întrebat retoric Manolea.
În opinia sa, orice supraveghere în masă care nu vizează clar o anumită persoană faţă de care există indicii rezonabile pentru săvârşirea unei infracţiuni este din start disproporţionată. Preşedintele ApTI consideră că ”ar trebui să ne axăm pe educarea utilizatorilor de tehnologie şi nu pe o strategie naţională prin care toţi utilizatorii unui device trebuie să îndeplinească nişte reguli de securitate. Există şi soluţii tehnice precum dezvoltarea de reţele descentralizate şi criptate de la un cap la celălalt care pot proteja drepturile omului”.
Referitor la noua lege privind prelucrarea datelor, Manolea a susţinut că ”este bine că nu este un proiect de supraveghere generalizată şi că se păstrează datele de trafic doar cât este necesar, iar accesul la ele trebuie să aibă în prealabil un mandat de la judecător”. Preşedintele ApTI a criticat în schimb lipsa dezbaterilor în Parlament pe aceste teme şi introducerea unor termeni neclari în textul de lege precum traficul de date al cartelei pre-pay.
”E bine că nu este un proiect de supraveghere generalizată şi că se păstrează datele de trafic doar cât este necesar, iar accesul la ele trebuie să aibă în prealabil un mandat de la judecător”
Pe de altă parte, Manolea s-a referit şi la relaţiile dintre serviciile secrete şi companiile care au datele cetăţenilor români, arătând că ”sunt foarte multe date private pe care românii le dau, ştiind sau neştiind, către Google, Facebook, etc.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.