Big Brother nu pierde ocazia / Atacurile din Paris reînnoiesc argumentele SUA în privinţa supravegherii şi criptării datelor

Atacurile tragice din Paris au relansat o dezbatere în legătură cu întrebarea dacă spionii guvernului american ar trebui să aiba un acces facil la mesajele criptate care circulă pe Internet.
Unul dintre atacurile din 13 noiembrie 2015 a avut loc asupra restaurantului Le Carillon din Paris.
Unul dintre atacurile din 13 noiembrie 2015 a avut loc asupra restaurantului Le Carillon din Paris. (Captură Foto)

Agenţiile de informaţii au susţinut de mult timp nevoia unor aşa zise “uşi lăturalnice” care să le permită să monitorizeze mesajele criptate, aplicaţiile de chat, apelurile telefonice şi alte tipuri de comunicaţii electronice. Dar susţinătorii protejării intimităţii şi companiile hi-tech se opun cu tărie unor astfel de “uşi” şi au reuşit până acum să respingă toate eforturile legislative depuse de autorităţi în acest sens.

Un oficial al securităţii americane a declarat că nu există dovezi care să demonstreze pe moment că atacatorii din Paris au folosit o anumită metodă pentru comunicare sau dacă tehnologia folosită de ei a fost criptată într-un mod particular. Statul Islamic ar fi revendicat public responsabilitatea pentru atentatele din capitala pariziană.

Totuşi, câţiva legiuitori şi oficiali americani din sectorul de informaţii au profitat de aceste atacuri pentru a face lobby în vederea creării “uşilor lăturalnice”.

“Silicon Valley trebuie să se uite la produsele sale deoarece, în cazul în care creezi un produs care permite monştrilor să comunice în această manieră pentru a decapita copii, pentru a ataca nevinovaţi – fie că se întâmplă la un joc de fotbal pe un stadion, într-un restaurant mic din Paris, sau prin doborârea unui avion cu pasageri – atunci aceasta este o problemă mare”, a declarat luni pentru MSNBC senatorul american Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei pentru Servicii Secrete a Senatului SUA.

Potrivit Reuters, luna trecută, Casa Albă a părut să îşi relaxeze tentativele de a obţine “uşile lăturalnice”. Lobby-ul executat pe o peerioadă de mai multe luni de către agenţiile de informaţii şi de aplicare a legii s-a lovit în cele din urmă de opoziţia companiilor hi-tech şi a susţinătorilor intimităţii, care au declarat că aceste “uşi” vor slăbi securitatea generală a Internetului şi vor face prea puţin pentru a ajuta la prinderea celor care comit infracţiuni şi atacuri teroriste.

Un email din luna august al lui Robert Litt, un avocat de top pentru comunitatea americană a informaţiilor, obţinut de Washington Post, a susţinut că actuala chestiune a criptării comunicaţiilor ar căpăta amploare “în cazul unui atac terorist sau a unui eveniment criminal unde se poate dovedi că eforturile organelor de aplicare a legii au fost subminate de programele de criptare”.

Şi actualul director al CIA, John Brennan, a declarat luni la un forum privind securitatea că inamicul a devenit mai inteligent.

“Trebuie să recunosc că a avut loc o îmbunătăţire semnificativă în ceea ce priveşte modul cum operează unii dintre aceşti agenţi şi unele reţele teroriste, din moment ce [teroriştii] au studiat ce anume trebuie să facă pentru a-şi ascunde activităţile de autorităţi”, a susţinut el.

Totuşi, se crede că este în continuare destul de improbabil că legislaţia necesară creării “uşilor lăturalnice” să găsească sprijin în Congresul SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe