Vechile partide au avut "grijă" de nou-veniţii în politică. Nicuşor Dan trage un semnal de alarmă

Legea finanţării partidelor şi campaniilor favorizează vechile partide, a atras atenţia Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul.
Nicuşor Dan, 05 ooctombrie 2015
Nicuşor Dan, 05 ooctombrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul Cioloş a adoptat cu o zi în urmă Normele metodologice la Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale într-o formă ce nu a ţinut cont de obiecţiile ridicate anterior de Uniunea Salvaţi Bucureştiul.

"Legea finanţării partidelor şi campaniilor 113/2015 a adus atât schimbări pozitive cât şi schimbări nedemocratice care îngreunează accesul noilor veniţi în politică", transmite joi, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi Bucureştiul.

Principalele schimbări pozitive sunt limitarea publicităţii stradale şi restituirea de către stat a cheltuielilor de campanie pentru partidele care realizează cel puţin 3% într-un judeţ. Pe de altă parte, USB arată că legea face practic imposibile campaniile de finanţare de masă, în care un număr mare de oameni donează sume mici unui partid.

"Campanii care sunt regula în democraţiile consolidate sunt imposibile în România. Donaţiile prin SMS sunt interzise, iar donaţiile online sunt imposibile în practică. Legea prevede, iar Normele instituie o procedură birocratică complexă pentru verificarea identităţii donatorului, indiferent de suma donată. Pentru a dona 5 lei online donatorul trebuie să completeze un formular şi o declaraţie pe propria răspundere şi să le scaneze împreună cu cartea de identitate, o procedură lungă pe care puţini o vor face", se arată în documentul citat.

Mai mult, USB a atras atenţia că Legea finanţării împiedică practic partidele să colecteze fonduri în campania electorală. Pentru Bucureşti, partidele pot contribui cu doar 3% din cheltuielile campaniei, în vreme ce candidaţii trebuie să contribuie cu 97%. În loc de o campanie de strângere de fonduri, un partid din Bucureşti trebuie să desfăşoare 280 de campanii de strângere de fonduri, câte una pentru fiecare candidat, cu contabilitate separată pentru fiecare candidat.

Cele două aspecte au fost aduse în vedere Autorităţii Electorale Permanente la dezbaterea publică din august 2015. Autoritatea Electorală Permanentă nu a ţinut cont de observaţii, iar Guvernul a aprobat ieri Normele metodologice în forma propusă de aceasta.

"Este inadmisibil să nu poţi colecta fonduri prin SMS sau printr-o formă simplă de donaţii online. De ce se poate în Statele Unite, în Europa Occidentală şi în România nu se poate? E inadmisibil ca în campania electorală, când oamenii sunt preocupaţi de alegeri şi sunt dispuşi să doneze pentru un partid nou, să nu putem primi donaţii în numele partidului.

Ca de obicei, vechile partide au avut grijă să pună cât mai multe obstacole pentru noii veniţi în politică, în speranţa de a-şi păstra monopolul." a declarat Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne