"Big Brother se întoarce în Parlament pe uşa din dos". Societatea civilă cere dezbatere publică

APADOR-CH împreună cu alte şapte organizaţii neguvernamentale denunţă modul netransparent în care preşedintele Klaus Iohannis şi partidele parlamentare au procedat în legătură cu modificarea Legii 506/2004, a prelucrării datelor rezultate din comunicaţiile electronice şi cer dezbatere publică, potrivit unui comunicat al ONG-urilor.
(Arhivă) Alexandru Alexe la un protest împotriva Legilor Supravegherii, iulie 2014 (Eugen Horoiu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
07.05.2015

APADOR-CH împreună cu alte şapte organizaţii neguvernamentale denunţă modul netransparent în care preşedintele Klaus Iohannis şi partidele parlamentare au procedat în legătură cu modificarea Legii 506/2004, a prelucrării datelor rezultate din comunicaţiile electronice şi cer dezbatere publică, potrivit unui comunicat al ONG-urilor.

"Nici nu s-a uscat cerneala pe decizia CCR de neconstituţionalitate a ultimei legi Big Brother, şi o luăm de la capăt", se precizează pe contul de Facebook al APADOR-CH.

În urma întâlnirii din 6 mai de la Cotroceni, proiectul cu modificările legislative a apărut imediat pe site-ul Senatului, introdus în procedură legislativă. Asta înseamnă, potrivit ONG-urilor, că legiuitorul sare o etapă importantă legală, aceea a consultării publice.

"Fiind vorba despre o lege care afectează direct comunicaţiile electronice, organizaţiile semnatare consideră că acest proiect ar fi trebuit asumat de ministerul de resort, supus dezbaterii publice conform Legii 52/2003, timp de 30 de zile, şi apoi trimis în Parlament sub forma unui proiect de lege asumat de Guvern. Respectarea prevederilor legii transparenţei presupune consultarea proiectul, a expunerii de motive, în care iniţiatorul explică de ce este nevoie de respectivele modificări, dând totodată posibilitatea societăţii civile să vină cu propuneri de îmbunătăţire", au atras atenţia organizaţiile.

Cele opt ONG-uri susţin că atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi partidele parlamentare, "refuză să-şi respecte promisiunile de transparenţă făcute la începutul acestui an, după ce Curtea Constituţională a invalidat, pentru a patra oară, tentativele de legiferare în stil Big Brother pe care le-au avut instituţiile statului în ultimul deceniu".

"Introducerea pe repede înainte, în Parlament, a proiectului de modificare a Legii 506/2004 se încadrează în stilul deja consacrat al autorităţilor române de a scrie legi pe genunchi, pe care ulterior le invalidează CCR. Putem înţelege motivaţia principală de reglementare a acestui domeniu, dar atragem atenţia că legile trebuie dezbătute public şi nu adoptate tacit sau la comanda serviciilor de informaţii, cu atât mai mult cu cât este vorba de potenţiale intruziuni într-un drept fundamental, dreptul la viaţă privată. Constatăm că, în ciuda invalidării repetate a legilor din categoria Big Brother, clasa politică şi serviciile de informaţii continuă să ignore interesul public şi transparenţa decizională în procesul democratic", sunt de părere ONG-urile.

APADOR-CH împreună cu organizaţiile semnatare încă nu se pronunţă pe fondul proiectului în discuţie, dar solicită ca, înainte de dezbaterea parlamentară - în comisii, unde trebuie să se prezinte toate punctele de vedere, sau în plen – proiectul de lege să fie supus dezbaterii publice reale şi eficiente, conform Legii 52/2003, pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile.

"Doar aşa se poate oferi societăţii civile posibilitatea de a formula comentarii, propuneri şi observaţii, pentru asigurarea respectării unui principiu fundamental al societăţii democratice, şi anume principiul transparenţei decizionale. Pe lângă securitate, cibernetică sau nu, într-o societate democratică este nevoie şi de transparenţă în activitatea decizională, şi de protecţia vieţii private", au concluzionat organizaţiile

Semnatari

Maria Nicoleta Andreescu, Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Cătălin Hegheş, Asociaţia Pentru Minţi Pertinente (AMPER)

Mircea Toma, Agenţia de monitorizare a presei activewatch

Bogdan Manolea, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (apţi)

Mihai Bumbeş, Miliţia Spirituală

Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Oana Preda, CeRe

Violeta Alexandru, Institutul pentru Politici Publice (IPP)

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor