ONU: Polonia să termine ancheta privind 'închisorile secrete' ale CIA

Polonia trebuie să încheie ancheta în cazul presupuselor închisori ale CIA de pe teritoriul său, unde ar fi fost torturaţi indivizi aparţinând Al-Qaeda şi, dacă este cazul, cei vinovaţi să fie deferiţi justiţiei, au cerut vineri persoane responsabile de la ONU, transmite AFP.
Detinut intr-o inchisoare. (MAHMUD HAMS / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
24.11.2013

Polonia trebuie să încheie ancheta în cazul presupuselor închisori ale CIA de pe teritoriul său, unde ar fi fost torturaţi indivizi aparţinând Al-Qaeda şi, dacă este cazul, cei vinovaţi să fie deferiţi justiţiei, au cerut vineri persoane responsabile de la ONU, transmite AFP.

Comitetul ONU împotriva torturii s-a referit la 'tergiversările' anchetei care durează deja de cinci ani, precum şi la presupusa implicare a oficialilor de la Varşovia în această afacere mizeră. Comitetul şi-a exprimat temerea în ce priveşte 'secretul care înconjoară ancheta şi faptul că nimeni nu şi-a asumat responsabilităţile în această anchetă'.

Totodată, Comitetul a solicitat statului polonez 'să ducă ancheta la bun sfârşit într-un termen rezonabil'. El doreşte ca Varşovia să garanteze că 'persoanele implicate în presupuse crime de tortură şi tratamente crude vor răspunde pentru acţiunile lor'.

În 2008, Parchetul polonez a început o anchetă cu privire la acuzaţia că Polonia a permis ca CIA să plaseze, în anii 2002-2003, o închisoare secretă într-o unitate a serviciilor poloneze de informaţii.

Se presupune că la această bază ar fi fost închis şi Khalid Sheikh Mohammed, liderul autoproclamat al atentatelor de la 11 septembrie, care a fost arestat în Pakistan în anul 2003 iar acum este închis în Guantanamo, fiind judecat de un tribunal militar.

Parchetul polonez a acordat până în momentul de faţă statutul de victimă unui număr de trei deţinuţi - un yemenit şi doi saudiţi - de la Guantanamo, care susţin că au fost închişi în Polonia, astfel putând fi posibilă o acţiune în justiţie.

Polonia face parte dintr-un grup de ţări europene suspectate de implicare în acţiunile americane de transfer a persoanelor care ar aparţine Al-Qaeda în 'închisori secrete' din terţe state, cu scopul de a obţine informaţii sub tortură.

O anchetă a Comitetului pentru drepturile omului al Consiliului Europei a concluzionat că deţinuţi 'importanţi' au fost băgaţi în celule individuale 'interogaţi în forţă' şi torturaţi.

Comitetul ONU împotriva torturii a regretat că Portugalia s-a hotărât să abandoneze ancheta referitoare la rolul pe care l-a avut în practici asemănătoare, din lipsă de probe.

Suspectarea României

În luna octombrie, Parlamemtul European a adoptat o rezoluţie prin care solicită autorităţilor române să iniţieze o anchetă “independentă, imparţială, detaliata şi eficientă" cu privire la implicarea României în programul închisorilor CIA.

Rezoluţia se referă la 13 state: Lituania, România, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franţa, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia şi Slovacia.

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a criticat votul Parlamentului European şi, mai ales, dovezile prezentate în rezoluţie.

"Şi eu aş vrea să ştiu dacă au fost şi unde au fost centre de detenţie ilegale. Însă, astăzi, prin această rezoluţie, practic, în ceea ce priveşte România cel puţin, Securitatea a intrat în Parlamentul European şi a devenit sursă de informaţie. Sunt menţionate pentru România două surse de informaţie: o emisiune de pe o televiziune a Antenelor, aflată în proprietatea unei persoane care este colaborator al Securităţii, stabilit printr-o decizie definitivă a instanţei, şi care este şi trimisă în judecată pentru spălare de bani şi alte infracţiuni grave: domnul Voiculescu. O altă sursă de informaţie este generalul Talpeş, care a fost şef al Serviciului de Informaţii Externe imediat după '90, în perioada '92 şi anii următori, în perioada în care la putere în România erau comuniştii, încercând să arate cu faţa vopsită că sunt altceva", a declarat Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor